Zo laat het IoT het mkb slimmer werken

Intro tekst

Een aantal voorbeelden van de wijze waarop het IoT het mkb slimmer laat werken.

Inhoud

Vaak wordt er gedacht dat het Internet of Things (IoT) alleen iets is voor grotere organisaties. Dat is echter allang niet meer zo. Ook het mkb kan tegenwoordig profiteren van de mogelijkheden van deze technologie. Hierbij een aantal voorbeelden van de wijze waarop het IoT het mkb slimmer laat werken.

Automatiseren van processen
Automatisering behoort tot de populairste toepassingen van het Internet of Things. Dat zit zo: IoT-apparaten wisselen continu data uit. Die data maakt processen inzichtelijk en kan daarom worden ingezet om processen efficiënter in te richten. Een goed voorbeeld is het bijhouden van voorraden via sensoren. Wanneer de voorraad een bepaald punt bereikt kan het systeem een inkooporder genereren. Daardoor verlopen deze processen veel gestroomlijnder.

Kostenbesparing door efficiëntie 
Het automatiseren van processen kan algauw leiden tot een aardige kostenbesparing. Er wordt immers pas actie ondernomen op momenten dat dat echt nodig is. Het inkopen van voorraden wordt bijvoorbeeld beter afgestemd op de daadwerkelijke behoefte. Een ander voorbeeld is het inplannen van onderhoudsbeurten voor. Door machines en bedrijfswagen deze uit te rusten met sensoren? ontstaat er meer inzicht in de status en werking. Onderhoud wordt daardoor naar behoefte ingepland, waardoor er al snel een gunstigere TCO ontstaat.

Duurzamer ondernemen
Een derde voordeel van het IoT is dat het bedrijven helpt hun processen te verduurzamen. Zo kan het energieverbruik van de organisatie via het IoT eenvoudig worden geoptimaliseerd. Sensoren kunnen de bezetting van ruimtes meten en de verlichting daarop aanpassen. Op die manier wordt veel slimmer omgegaan met het energieverbruik, wat leidt tot duurzaamheid. Ook kunnen zaken als voorraadlevering en het afvoeren van vuilnis veel efficiënter worden ingepland. Daardoor wordt het aantal transportbewegingen verminderd, wat eveneens een mooi stukje duurzaamheid oplevert.