Intro tekst

Het is een uitdaging die al snel om de hoek komt kijken bij een geplande overstap naar de cloud: de keuze voor de juiste cloudvorm. Er zijn namelijk verschillende modellen beschikbaar, ieder met hun eigen kenmerken.

Inhoud

De keuze hangt daarom voor een groot deel af van hoe je de cloud wilt inzetten. Om je alvast wat meer wegwijs te maken volgen hieronder de belangrijkste kenmerken van iedere cloudvorm.

De private cloud – alles in eigen beheer
De naam zegt het eigenlijk al: de private cloud is een eigen cloudomgeving die niet wordt gedeeld met andere organisaties. Die cloudoplossing kan lokaal binnen je bedrijf draaien, of in een extern datacenter. Als organisatie ben je in principe zelf verantwoordelijk voor het beheer en de beveiliging. Dat vereist best wat tijd, technische kennis en investeringen. Daar staat tegenover dat je zelf de volledige controle hebt over je apps en data. Dat is met name een pre als je veel werkt met gevoelige informatie, zoals cliëntgegevens.

De publieke cloud – ontzorgend en eenvoudig schaalbaar
De publieke cloud is een oplossing die je afneemt via een leverancier. Je maakt daarbij gebruik van de infrastructuur van de provider zelf. Het voordeel van deze vorm is dat de hele cloudomgeving voor je wordt beheerd en beveiligd. Ook opschalen in capaciteit is erg eenvoudig. Deze werkzaamheden zijn allemaal inbegrepen in de maandelijkse kosten die je hiervoor betaalt. Je hebt dus eigenlijk zelf geen technische kennis nodig. Let wel dat je apps en data feitelijk via een andere locatie draaien. Als dat geen probleem is, is deze cloudvorm een aanrader.

De hybride cloud – privaat en publiek komen samen
De hybride cloud is een combinatie van de publieke en private cloud. Een deel van je data en apps draait in een publieke omgeving, het andere deel in een private. In de publieke rol staan doorgaans data en apps waarbij veiligheid minder van belang is. Wat meer gevoelige gegevens worden opgeslagen in het private gedeelte. Het voordeel daarvan is dat organisaties zelf kunnen beslissen waar dataworkloads worden geplaatst, en processen zo kunnen optimaliseren. Daardoor ontstaat een ideale mix van de flexibiliteit van een publieke cloud en de veiligheid van een private cloud.

Zo maak je nóg sneller de juiste keuze
Om helemaal zeker van je zaak te zijn is het goed specialistische hulp in te schakelen. Op die manier weet je zeker dat je direct de juiste keuze voor je organisatie maakt en profiteer je meteen van de voordelen die de cloud je kan bieden.