Intro tekst

Digitalisering heeft ons veel zakelijk voordeel gebracht. Tegelijkertijd heeft het gezorgd voor een toename aan online dreigingen, zoals malware en hacks.

Inhoud

Toch worden veel van deze risicofactoren niet altijd even goed herkend, met alle mogelijke gevolgen van dien. Hoe herken je deze dreigingen en, belangrijker, hoe voorkom je ze? Een overzicht van de meest voorkomende dreigingen en hoe je je hiertegen beschermt. 

Malware 
Malware is schadelijke software die vaak wordt gebruikt om gegevens te stelen of in te breken op computernetwerken. Deze malware wordt door cybercriminelen uitgerold via onder andere onveilige apps, e-mailbijlagen en openbare wifi-verbindingen. Malware draait vaak op de achtergrond en wordt daardoor pas laat of zelfs helemaal niet opgemerkt. Ondertussen ontstaan er grote risico´s voor de dataveiligheid. 

Ransomware 
Ransomware ‘gijzelt’ bestanden op de computer en maakt deze ontoegankelijk. Pas na betaling van losgeld worden deze bestanden weer beschikbaar gemaakt, hoewel hier geen garantie voor is. Besmetting met deze software leidt in de praktijk tot een hoge improductiviteit en financiële schade. Denk aan de beruchte Petya-ransomwareaanval die eerder dit jaar wereldwijd voor veel problemen zorgde. 

Phishing 
Phishing is een vorm van internetfraude die meestal via e-mail wordt verspreid. Cybercriminelen doen zich hierbij veelal voor als bank. Zij vragen mensen om persoonlijke en financiële gegevens te delen via een valse website die lijkt op de echte website van de bank. Hiermee krijgen cybercriminelen beschikking over deze gegevens. Dat kan leiden tot grote financiële schade. 

DDoS-aanval 
Bij een DDoS-aanval worden computernetwerken overbelast, waardoor websites en diensten onbereikbaar worden. Cybercriminelen sturen hierbij automatisch heel veel communicatieverzoeken naar de server van het bedrijf, die daardoor overbelast raakt. DDoS-aanvallen worden vaak ingezet om bedrijven te ‘pesten’, hoewel er ook andere motieven kunnen zijn. 

Hacks 
Hacken is het op ongeoorloofde wijze toegang verkrijgen tot computers, netwerken en databases. Dit wordt vaak gedaan door beveiligingstoepassingen te kraken. Hacks kunnen leiden tot besmetting met malware en datalekken. Hacks zijn voor veel bedrijven lastig op te merken, maar kunnen veel schade opleveren. 

Zo bescherm je je tegen dreigingen 
Goede databeveiliging is tegenwoordig bijzonder belangrijk. Organisaties doen er daarom goed aan gebruik te maken van beveiligde verbindingen, virusscanners en Mobile Device Management-oplossingen. Ook is het verstandig om medewerkers te trainen op het herkennen van mogelijk schadelijke e-mails of websites. Door hen bewust te maken van de risico’s kan al veel schade worden voorkomen.