Intro tekst

Dat draadloze technologie een belangrijk onderdeel is van digitalisering zal niemand ontkennen. Ook in de nabije toekomst zal het aan de basis staan van innovatie in het zakelijke landschap.

Inhoud

Marktonderzoeksbureau Gartner heeft een aantal belangrijke draadloze technologieën op een rijtje gezet. Een vijftal voorbeelden, en de voordelen die ze bieden voor de toekomstgerichte organisatie. 

Wifi 
Wifi is al jaren een van de populairste draadloze verbindingen. Ook in de toekomst zal de technologie een belangrijke rol blijven spelen. Sterker, de mogelijkheden zullen alleen maar toenemen, aldus Gartner. Zo zal wifi vaker worden ingezet voor het verwerken van grote hoeveelheden data via meerdere apparaten tegelijk. Daarmee zal deze draadloze verbinding meebewegen met de vraag naar steeds krachtiger internet. 

5G 
Deze opvolger van 4G-internet is vele malen krachtiger, sneller en veiliger dan alle mobiele breedbandverbindingen tot nu toe. 5G zal daarmee een zeer belangrijke rol vervullen in digitalisering. Draadloze netwerken zullen nog efficiënter, sneller en uitgebreider worden. Ook zal 5G een belangrijke rol spelen in netwerken binnen Smart City-toepassingen. 

Low-power-wide-area (LPWA) 
LPWA-netwerken hebben een geringe bandbreedte en een hoge mate van energiezuinigheid. Daarmee zijn ze geschikt voor toepassingen die een lange batterijduur vereisen. Een toepassing voor deze techniek is het Internet of Things. 

Draadloze detectie 
Deze techniek kan op draadloze wijze bepaalde gegevens meten en op basis daarvan processen optimaliseren. Denk aan het meten van objecten en mensen in een ruimte. Ook de diagnostiek van smart office-toepassingen kan hiermee eenvoudig worden gemeten en geoptimaliseerd. 

Draadloze stroomvoorziening 
Hiermee zou het mogelijk moeten zijn apparaten binnen een straal van een meter van stroom te voorzien. Daarmee zou er een einde moeten komen aan stroomkabels van desktopapparaten zoals pc’s en laptops.