Intro tekst

De groei is met 1,1 procent weliswaar klein, maar toont desondanks aan dat het aantal snelle verbindingen nog altijd toeneemt.

Inhoud

Er zit nog altijd groei in de Nederlandse breedbandmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Een van de aanjagers van de groei is de vraag naar glasvezel, dat de gewenste snelheid en stabiliteit biedt voor het steeds digitalere zakelijke werkveld. 

Breedbandmarkt laat lichte groei zien 
In totaal groeide de Nederlandse breedbandmarkt in 2018 met 1,1 procent, aldus het onderzoek. Kabelbreedband is daarbij nog altijd de meest gebruikte internetverbinding, met 3,47 miljoen aansluitingen in totaal over heel 2018. Glasvezelverbindingen zijn eveneens erg in trek. Het aantal aansluitingen op dit type steeg vorig jaar naar 1,23 miljoen. Het totaalaantal breedbandverbindingen kwam uit op 7,5 miljoen. Telecompaper meldt dat de markt redelijk gestabiliseerd is. Voor de komende jaren verwachten de onderzoekers dan ook een gemiddelde groei van 0,9 procent. 

De kenmerken van glasvezel 
Glasvezelbreedband is enorm stabiel, supersnel en nagenoeg storingsvrij. Deze verbinding maakt gebruik van dataoverdracht met lichtsnelheid. Snelheden tot 1 Gbit/s zijn helemaal geen uitzondering. Ook zijn up- en downloadsnelheden altijd gelijk. Een derde voordeel is dat glasvezel modulair is opgebouwd. Dat betekent dat bedrijven zelf kunnen bepalen wat de snelheid en capaciteit per IT-onderdeel is. Het maakt van glasvezel de perfecte oplossing voor het verwerken van de toenemende hoeveelheid data als gevolg van digitalisering. 

Glasvezel belangrijk bij digitalisering 
Bedrijven die optimaal willen profiteren van digitalisering kunnen eigenlijk niet om glasvezel heen. Door de snelheid en flexibiliteit kan de hele organisatie zorgeloos multitasken. Zo kan er bijvoorbeeld tegelijkertijd gebruik worden gemaakt van Office 365, hosted telefonie en e-mail. Dat is natuurlijk goed voor de productiviteit, continuïteit en bereikbaarheid. De symmetrische snelheden van de verbinding maken het mogelijk taken sneller en efficiënter in te vullen. Dat komt de algehele dienstverlening ten goede. Glasvezel is daarmee de toekomstbestendige oplossing voor de organisatie die ook op de lange termijn concurrerend wil blijven.