Mobiel werken wordt steeds meer omarmd

Intro tekst

Zo blijf je als thuiswerker productief

Inhoud

Mobiel werken wordt door steeds meer organisaties omarmd. De mogelijkheden op dit gebied zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Veelzijdige mobiele devices en razendsnel internet hebben ervoor gezorgd dat we altijd en overal kunnen werken. Mobiel werken maakt ons vrijer en zorgt bovendien voor een betere werk-privébalans. Maar de keerzijde is dat we vatbaarder zijn voor zaken als afleidingen. Vijf tips om thuis dezelfde productiviteit te behalen en behouden als op kantoor.

1. Voorkom afleiding
De eerste tip is misschien wel de belangrijkste. Mobiel werken stelt ons in staat te werken op plekken waar we graag zijn, zoals thuis, in koffiebarretjes of gezamenlijke werkruimtes voor flexwerkers. Heel gezellig, maar afleiding ligt bij deze plekken altijd op de loer. Denk bijvoorbeeld aan omgevingsgeluid. Het is daarom zaak zoveel mogelijk afleiding uit te bannen. Zorg ervoor dat je werkt op een plek waar je je kunt concentreren. Ben je geneigd vaak je social media te checken? Dan kun je ervoor kiezen deze tijdelijk te blokkeren met behulp van apps zoals Leechblock en StayFocusd.

2. Maak een to do-lijstje
Het is verstandig om, voorafgaand aan de werkdag, een to do-lijstje te maken. Zo weet je precies hoe je dag eruitziet en kun je concreet naar resultaten toewerken. Maak hierin een verdeling tussen prioriteiten en taken die nog even kunnen blijven liggen. Dit helpt je om geconcentreerd en doelbewust te werken.

3. Zorg voor een fatsoenlijke werkplek
Productiviteit begint bij een comfortabele en ergonomisch verantwoorde werkplek. Zorg voor een goede bureaustoel en een bureau dat op de juiste hoogte staat afgesteld. Gebruikers van mobiele devices doen er goed aan regelmatig van positie te veranderen om de belasting voor rug en nek te verminderen. Ook is het lichamelijk erg inspannend om langdurig naar compacte schermen te kijken. Regelmatig even wegkijken geeft de ogen rust.

4. Gebruik de Pomodoro-techniek
De Pomodoro-methode maakt medewerkers productiever en gemotiveerder. Gebruikers maken hierbij een lijstje met taken die minstens 25 minuten duren, en een lijstje met dingen ter ontspanning. Vervolgens is het zaak om 25 minuten onafgebroken aan een taak te werken. Zodra de wekker afgaat is er vijf minuten tijd voor een vorm van ontspanning op het lijstje. Deze techniek zorgt ervoor dat je productief blijft en er genoeg ruimte is voor pauze.

5. Stel grenzen aan je werktijden
Altijd en overal kunnen werken is enorm handig. Het is erg verleidelijk om ’s avonds op de bank nog even wat mailtjes weg te werken. Maar hierin schuilt nou juist het gevaar. De werk-privébalans kan hierdoor worden verstoord en structureel overwerken ligt op de loer. Door te werken binnen afgesproken tijden ben je gemotiveerder om het werk binnen de gestelde tijd af te hebben en blijft de balans tussen werk en privé behouden.