Intro tekst

Medewerkers die regelmatig buiten kantoor werken zijn over het algemeen gelukkiger. Dat is de conclusie uit een onderzoek van Citrix, specialist in virtualisatie.

Inhoud

Mobiel werken leidt niet alleen tot meer werkplezier, maar maakt medewerkers ook productiever. Toch kent ook deze flexibiliteit haar beperkingen, zeker als het gaat om werken buiten kantoortijden.

Steeds meer mobiele medewerkers
Uit het onderzoek blijkt dat 66,5 procent van de ondervraagde medewerkers de mogelijkheid heeft om mobiel te werken. Van hen is 55,6 procent in de afgelopen twee jaar zelfs meer buiten kantoor gaan werken. Een belangrijke reden om mobiel te werken is een betere werk-privébalans. 73 procent van de ondervraagden geeft aan dat buiten kantoor werken hier aanzienlijk aan bijdraagt. 66 procent wordt gelukkiger van mobiel werken. Ook geeft 63 procent aan dat hun productiviteit erdoor stijgt. Mobiel werken leidt wel tot een minder vast ritme in het leven, vindt 51,9 procent, maar dat wordt nauwelijks als negatief ervaren.

Minder flexibel tijdens vakantie
Flexibel werken is met name populair tijdens werkweken. Tijdens vakantieperiodes is de animo hiervoor aanzienlijk lager. 76,9 procent van de medewerkers geeft aan tijdens vakantie niet bereikbaar te zijn voor klanten. 57,7 procent is wel bereikbaar voor collega’s, maar alleen als het om dringende zaken gaat. Ruime een kwart, 25,8 procent, is tijdens vrije dagen zelfs helemaal niet met werk bezig. Het zijn met name managers die bereid zijn te werken tijdens hun vakantie. Onder topmanagers en middenmanagement vindt respectievelijk 40 en 25,8 procent het normaal om in deze periodes met werk bezig te zijn.

Creëer de juiste verwachtingen
Een conclusie die uit het onderzoek kan worden getrokken is dat er verschillende ideeën zijn rondom flexibiliteit. Het is dan ook belangrijk dat er van tevoren overeen wordt gekomen wat de verwachtingen zijn rondom mobiel werken. Managers en medewerkers zouden hierover in gesprek moeten gaan. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt wat betreft werkuren, verwachte productiviteit en bereikbaarheid tijdens vakanties. Op deze manier weet iedereen waar hij aan toe is en verloopt mobiel werken een stuk efficiënter.