Kies de internetverbinding die bij je bedrijf past

Intro tekst

Internet is de ruggengraat van elke moderne organisatie. Omdat er steeds meer in de cloud draait, wordt een groter beroep gedaan op de bandbreedte van de internetverbinding.

Inhoud

En als er meer gevraagd wordt dan de verbinding aankan, komt dat de gebruikerservaring niet ten goede. Langzame downloads, haperende videogesprekken of lang wachten op het laden van een webpagina frustreren enorm. We zetten de verschillende internetverbindingen op een rijtje. 

DSL-internet
DSL is een basisinternetverbinding die over het kopernetwerk loopt. DSL biedt doorgaans asynchrone snelheden. Dat houdt in dat de uploadsnelheid minder hoog is dan de downloadsnelheid. Doordat deze verbinding gebruikmaakt van het telefoonnetwerk zijn de snelheid en stabiliteit afhankelijk van de locatie van de gebruiker. De afstand tussen de gebruiker en de wijkcentrale bepaalt voor een groot deel de snelheid en stabiliteit. DSL-verbindingen ondersteunen downloadsnelheden tot ongeveer 100 Mbit/s. De uploadsnelheid is vaak ongeveer 10 procent van de downloadsnelheid. 

Kabelinternet
Kabelinternet is doorgaans iets stabieler dan DSL-internet en is beschikbaar in hogere downloadsnelheden. Kabelinternet verloopt via de coaxkabel, de kabel waar doorgaans het televisiesignaal doorheen loopt. Kabelinternet heeft als grote voordeel dat het stabiel is en breed verkrijgbaar; vrijwel overal is een kabelaansluiting aanwezig. Dit type verbinding ondersteunt downloadsnelheden tot wel 500 Mbit/s. Net als bij DSL-verbindingen is de uploadsnelheid ook lager dan de downloadsnelheid. 

Glasvezel
Glasvezel is de nieuwste en snelste internetverbinding van de drie. De prijs ligt doorgaans wat hoger dan bij kabel- of DSL-internet, maar daarvoor is de verbinding een stuk stabieler, sneller én synchroon. Als uploadsnelheid van belang is, is glasvezel dus een serieuze optie. Het is echter zo dat glasvezel nog niet overal in Nederland verkrijgbaar is, al wordt het op steeds meer plaatsen uitgerold. 

Kies een toekomstbestendige verbinding
Om te kijken welke internetverbinding het beste bij je bedrijf past, is het altijd raadzaam om een specialistische partij in de arm te nemen. Afhankelijk van de bedrijfsprocessen kan een internetverbinding gekozen worden die nu én in de toekomst de beste gebruikerservaring oplevert.