Handige tips voor een veiliger IoT-netwerk

Intro tekst

Je kunt zelf een aantal zaken inregelen om je IoT-security aan te scherpen. 

Inhoud

Het Internet of Things wint zakelijk steeds meer terrein. Toch blijkt het op het gebied van de beveiliging ervan nog weleens behelpen; het ontwikkelen van sterke beveiligingsoplossingen is complex en het gebrek aan internationale standaarden vormt eveneens een obstakel. Toch kun je zelf een aantal zaken inregelen om je IoT-security aan te scherpen. Een aantal voorbeelden van de specialisten van Online Trust Alliance (OTA), onderdeel van non-profitorganisatie Internet Society.

Schakel onnodige functionaliteiten uit
Veel IoT-apparaten beschikken over functies die niet per se nodig zijn voor de werking ervan. Tegelijkertijd kunnen deze functies, wanneer ze zijn geactiveerd, risico’s vormen voor je netwerk. Denk bijvoorbeeld aan mobiele applicaties die vaak toegang hebben tot meer data dan nodig is. Schakel daarom alle onnodige functionaliteiten uit. Zo ben je direct veel sterker beveiligd.

Kies regelmatig een nieuw wachtwoord
Veel IoT-apparaten zijn beveiligd met een standaardwachtwoord dat door de fabrikant is geleverd. Deze wachtwoorden zijn vaak makkelijk te achterhalen en daardoor onveilig. Het is dan ook raadzaam deze te vervangen door een eigen wachtwoord dat moeilijk te kraken is. Dat bereik je eenvoudig door te kiezen voor een lang wachtwoord bestaande uit speciale karakters, hoofdletters en cijfers. Daarmee ben je sterk beveiligd tegen hackpogingen.

Update je firmware
Firmware waarborgt de functionaliteit en, deels, de veiligheid van je IoT-apparaten. Fabrikanten rollen hiervoor periodiek updates uit. Deze updates dichten kwetsbaarheden en optimaliseren de functionaliteit. Installeer deze updates daarom zodra ze beschikbaar zijn. Zo blijft de veiligheid en werking van je IoT-device intact.

Creëer een apart netwerk
Het is verstandig om je IoT-netwerk te scheiden van je bedrijfsnetwerk. Slecht beveiligde IoT-netwerken kunnen namelijk toegang bieden tot de rest van je zakelijke data. Dat kan algauw leiden tot een hoop vervelende consequenties. Door het aanbrengen van een scheiding los je dit eenvoudig op en houd je cybercriminelen weg van je gevoelige data.

Schakel automatische verbinding met wifi uit
Veel mobiele IoT-devices beschikken over de mogelijkheid om automatisch te verbinden met open wifi-verbindingen. Da’s goed voor de functionaliteit, maar minder voor de veiligheid. Openbare netwerken worden vaak door cybercriminelen misbruikt om in te breken op slecht beveiligde devices. Maak daarom zo min mogelijk gebruik van deze mogelijkheid. Daarmee voorkom je hacks en besmettingen met malware.