Intro tekst

 Met deze tips sluit de beveiliging van je smartphonedata direct een stuk beter aan op de richtlijnen van de GDPR. 

Inhoud

Voor velen is de smartphone het belangrijkste device van de werkplek. Deze mobiele alleskunner wordt tegenwoordig immers ingezet voor veel meer taken dan alleen bellen. Daardoor neemt ook de hoeveelheid privacygevoelige data op het device toe. En die moet goed worden beschermd, aldus de nieuwe data- en privacywetgeving GDPR. Maar hoe doe je dat nu precies?

Gebruik biometrische beveiliging
Veel smartphones, zeker die in het premium segment, beschikken over biometrische beveiliging. Dat is beveiliging op basis van persoonskenmerken. Denk hierbij aan vinger- en irrisscanners en gezichtsherkenning. Deze kenmerken zijn voor iedereen uniek. Het wordt daardoor nagenoeg onmogelijk voor onbevoegden om toegang te krijgen tot je smartphone.

Automatische schermvergrendeling
Je kunt instellen dat je smartphone na een bepaalde periode van inactief gebruik wordt vergrendeld. Je beeldscherm geeft in dat geval de tijd en datum weer, waarbij je geen toegang meer hebt tot je apps. De telefoon kan vervolgens weer worden ontgrendeld via een pincode of door biometrische beveiliging. Je beschikt hiermee dus over een simpele maar doeltreffende beveiligingsbuffer. Zorg er dus voor dat je deze optie altijd hebt ingeschakeld.

Download alleen goedgekeurde apps
Applicaties zijn tegenwoordig beschikbaar via talloze kanalen, zoals individuele internetsites. Het is niet verstandig deze te downloaden. Kies in de plaats daarvan voor applicaties uit de Google Play Store (voor Android-gebruikers) of de App Store (voor iOS-gebruikers). Applicaties in deze stores zijn altijd vooraf gekeurd, onder andere op veilig gebruik. Daardoor wordt de kans op datalekken als gevolg van malafide apps al een heel stuk minder.

Automatische back-upfunctionaliteit
Veel smartphones bieden tegenwoordig de mogelijkheid tot het maken van automatische back-up. Denk aan de Samsung Cloud voor medewerkers met een Samsung Galaxy S9 en S8, en iCloud voor iOS-gebruikers. Hiermee worden bestanden op de smartphone, zoals foto’s en documenten, periodiek automatisch in een cloudomgeving opgeslagen. Zo behoud je de beschikking over je bestanden, ook na verlies of diefstal van je device.

Gebruik een Mobile Device Management (MDM)-oplossing
Een zeer krachtige oplossing voor het beveiligen van je zakelijke device is het gebruik van MDM-oplossingen. Hiermee beschik je over een totaaloplossing voor mobiel beheer en mobiele beveiliging. Je kunt bijvoorbeeld gescheiden privé- en zakelijke werkomgevingen creëren. Je zakelijke data wordt daarbij in een extra sterk beveiligde omgeving opgeslagen. Ook bieden MDM-oplossingen de mogelijkheid data op afstand te blokkeren en te wissen. Daardoor komt deze niet in verkeerde handen terecht.