Zorgen over overstap naar de cloud onterecht

Intro tekst

Onder organisaties heerst nog steeds terughoudendheid met betrekking tot overstappen naar de cloud. Door deze misvatting lopen zij kostenbesparingen mis.

Inhoud

Onder organisaties heerst nog steeds terughoudendheid met betrekking tot overstappen naar de cloud. Dat concludeert cloudprovider Equinix op basis van eigen onderzoek. Bedrijven maken zich vooral zorgen dat de continuïteit van de organisatie tijdens de migratie in gevaar komt. Door deze misvatting lopen zij kostenbesparingen mis. Toch is er geen reden tot zorg wanneer er rekening wordt gehouden met een aantal punten. 

Compliancy vaak obstakel voor overstap 
Een van de grootste zorgen onder organisaties is dat hun gegevens niet in Nederland worden opgeslagen. Hierdoor ontstaat de gedachte dat compliancy en dataveiligheid in gevaar komen. Daarnaast denken veel organisaties dat de eigen flexibiliteit in het geding komt bij het gebruik van de cloud. Verder zijn organisaties bang dat kennis verloren gaat tijdens de overstap naar de cloud. Om die redenen blijft men het eigen datacenter gebruiken. 

Uitbesteden vaak de juiste keuze 
Echter, IT wordt steeds complexer en wetgeving met betrekking tot dataopslag steeds strenger. De zakelijke vraag naar specialistische IT-kennis groeit. Hierdoor wordt het steeds ingewikkelder en kostbaarder om een eigen datacenter in gebruik te hebben. Organisaties kiezen er dan ook meer en meer voor om de IT-omgeving bij gespecialiseerde partijen onder te brengen. Voor een vast bedrag per maand profiteren organisaties zo van een hoge mate van dataveiligheid, gedegen kennis én automatisch beheer en onderhoud van de cloudomgeving. Doordat het werk de organisatie zelf uit handen wordt genomen levert dit ook nog eens een flinke kostenbesparing op. 

Meerdere clouds zorgt voor flexibiliteit 
Bij veel organisaties heerst de opvatting dat men alle gegevens bij een enkele cloudleverancier moet onderbrengen. Dat is echter onterecht. Door de overstap in fases uit te rollen en gebruik te maken van meerdere cloudproviders kunnen risico’s worden gespreid. Denk bijvoorbeeld aan het gebruikmaken van zowel publieke als private clouds. Publieke clouds zijn kostenefficiënt, terwijl private clouds beter beveiligd zijn. Organisaties kunnen op deze manier naar eigen inzicht data onderbrengen bij een van deze twee cloudvormen. Zij behouden de vrijheid om applicaties en data van de ene naar de andere cloud over te zetten. Zo ontstaat vanzelf een datastrategie die bij de organisatie past.