Zo verbeter je de veiligheid van je wifi-netwerk

Intro tekst

Een aantal handige tips om veilig van je wifi-netwerk gebruik te kunnen maken.

Inhoud

Een sterk en stabiel wifi-netwerk is voor veel organisaties van levensbelang. Het biedt bijvoorbeeld toegang tot internet, clouddiensten en applicaties. Wifi vormt daarom vaak de ruggengraat van de werkzaamheden binnen organisaties. Om het wifi-netwerk functioneel te houden is sterke beveiliging essentieel. Maar hoe pak je dat nu precies aan?

Periodieke wijziging van inloggegevens
Routers zijn standaard voorzien van inloggegevens die makkelijk te hacken zijn. Toch worden deze gegevens niet altijd aangepast. Erg onverstandig, want hiermee zet je de deur wagenwijd open voor kwaadwillenden. Het is daarom verstandig om deze gegevens periodiek aan te passen. Kies een wachtwoord dat moeilijk te raden is en verander de gebruikersnaam. Zo ben je meteen al een heel stuk beter beveiligd.

Update regelmatig de firmware
Routers zijn voorzien van firmware. Dit is een type software dat zorgt voor de aansturing van de router. Veel fabrikanten brengen regelmatig firmware-updates uit die de functionaliteit en veiligheid verbeteren. Controleer daarom regelmatig of er updates beschikbaar zijn, en installeer deze zo snel mogelijk. Zo loop je niet achter de feiten aan en blijft je wifi-netwerk optimaal werken.

Creëer een gastennetwerk
Heb je regelmatig bezoekers over de vloer, dan loont het om een gastennetwerk aan te maken. Dit netwerk zou afgescheiden moeten zijn van het bedrijfsnetwerk. Zo voorkom je ongeoorloofde toegang en komt de functionaliteit van je bedrijfsnetwerk niet in gevaar.

Kies voor managed wifi
Als je helemaal geen omkijken wilt hebben naar je wifi-netwerk kun je dat uitbesteden. Het onderbrengen van het beheer en onderhoud van je wifi-netwerk wordt ook wel managed wifi genoemd. De provider van de dienst ontzorgt je hierbij tijdens iedere stap van de lifecycle. Denk aan levering, installatie, beheer, onderhoud, reparatie en beveiliging. Voor een vast bedrag per maand wordt je de nodige tijd en moeite bespaard, en ben je verzekerd van continuïteit.