Zo stap je zorgeloos over naar de cloud

Intro tekst

Door de volgende vijf stappen in acht te nemen profiteer je als organisatie al snel van de vele voordelen die de cloud te bieden heeft. 

Inhoud

De cloud heeft onze manier van werken en communiceren flexibeler, mobieler en vaak ook goedkoper gemaakt. Toch aarzelen veel bedrijven nog om over te stappen. De cloud is complex, denken zij, en de transitie daarom ook. Dat hoeft het echter helemaal niet te zijn. Door de volgende vijf stappen in acht te nemen profiteer je als organisatie al snel van de vele voordelen die de cloud te bieden heeft. 

1. Bepaal waarom je wilt overstappen 
Lukraak overstappen ‘omdat iedereen tegenwoordig in de cloud zit’ is natuurlijk geen goed idee. Om maximaal rendement uit de cloud te halen is het belangrijk dat je jezelf eerst een aantal vragen stelt: Waarom wil je overstappen? Wat is het gewenste resultaat? Hoe kan de cloud bijdragen aan het realiseren van mijn zakelijke doelstellingen? Deze vragen zouden aan de basis van iedere overstap moeten staan. 

2. Check je bestaande IT 
De cloud is geen stand-alone oplossing, maar werkt samen met veel andere onderdelen van je bedrijfs-IT. De cloud is een internettoepassing en daarom is met name een snelle internetverbinding belangrijk. Controleer daarom je verbinding en of er een back-upoplossing is in het geval van een storing. Check daarnaast of je hardware geschikt is voor koppeling met de cloud en hoeveel data je organisatie nu eigenlijk opslaat. De antwoorden zijn bepalend voor het kiezen van een cloudvariant die past bij je bedrijf. 

3. Kies je oplossing 
Nadat je je doelstellingen en ICT in kaart hebt gebracht is het tijd om te kijken naar een oplossing. Samen met een gespecialiseerde cloudprovider kun je de mogelijkheden eenvoudig inzichtelijk maken. Kijk hierbij niet alleen naar de oplossingen zelf, maar ook naar de dienstverlening van de provider. Controleer welke garanties er worden afgegeven en check eerdere klantreferenties. Zo weet je zeker dat je in zee gaat met een betrouwbare en betrokken partner. 

4. Plan de migratie 
De migratie naar de cloud vereist de nodige planning. Stel hiervoor een migratieplan op met daarin alle ins en outs van de overstap. Voorbeelden zijn de duur van de migratie, de eventuele impact op productiviteit en continuiteit, en welke partijen er betrokken zijn. Hierdoor behoud je het overzicht en verloopt de overstap zo soepel mogelijk. 

5. Optimaliseer het kennisniveau 
De cloudoplossing maakt nu deel uit van je organisatie. Natuurlijk kan het voorkomen dat je in deze fase toch nog een aantal vragen hebt. Bespreek deze samen met de cloudprovider om zo de gaten in je kennis te dichten. Op die manier profiteren jij en je collega’s van het volledige potentieel van je nieuwe cloudoplossing.