Zo maakt u een back-up van de zakelijke smartphone

Intro tekst

Mobiele devices zijn steeds vaker doelwit van gerichte cyberaanvallen, zoals hacks en malware-besmettingen. 

Inhoud

Mobiele devices zijn steeds vaker doelwit van gerichte cyberaanvallen, zoals hacks en malware-besmettingen. Er zijn gelukkig diverse manieren om het mobiele device te beveiligen tegen indringers. Het regelmatig back-uppen van zakelijke data is en blijft een van de meest effectieve manieren om dataverlies te voorkomen. Een aantal manieren om snel back-ups van zakelijke data te maken. 

Back-up van data op Android-smartphones 
Android-gebruikers die back-ups willen maken van hun data kunnen dit doen via hun Google en Samsung-account. Dit kan via de map ‘Instellingen’. Vervolgens gaat de gebruiker naar ‘Cloud en accounts’. De gebruiker kan nu kiezen uit de Samsung Cloud en het back-uppen van data op Google Drive. Voor dat laatste is een actief Google-account nodig. Voor beide opties is een account van de dienst nodig. De meeste Android-smartphones zullen regelmatig automatische back-ups maken van de informatie en bestanden op de telefoon. Mocht dit niet zo zijn, dan kan de gebruiker dit zelf heel eenvoudig activeren door de sliders naast de opties op ‘Aan’ te zetten. 

Back-up van data op iPhones 
Het back-uppen van data op iPhones kan op twee manieren. De eerste manier is via iCloud. Deze cloudtoepassing is standaard geactiveerd op de meeste iOS-devices. Dit kan worden gecontroleerd in de iCloud-folder onder ‘Instellingen’. Vervolgens kiest de gebruiker voor ‘Reservekopie’. Hier moet de schakelaar op ‘Aan’ staan. De iPhone zal nu regelmatig data uploaden naar de cloud. 

Via iTunes kunnen zakelijke data lokaal worden opgeslagen, bijvoorbeeld op desktop-pc’s. Dit kan door de iPhone via usb te koppelen aan de computer. Na deze koppeling kan de iPhone ook voortaan via wifi worden verbonden om back-ups te maken. De iPhone krijgt pas toegang tot de computer wanneer er op de optie ‘Vertrouw’ wordt getikt. Selecteer vervolgens de iPhone wanneer deze in het iTunes-menu verschijnt en kies voor ‘Maak nu reservekopie’. 

Extra beveiligingslagen 
Het back-uppen van data voorkomt een hoop ellende in het geval van een technisch incident, hack of malware-besmetting. De gebruiker beschikt dankzij de cloud ten slotte snel weer over zijn data. Om de kans op incidenten verder te verkleinen bieden Mobile Device Management-oplossingen uitkomst. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om gescheiden werkomgevingen te creëren. Zakelijke en privédata worden hierbij van elkaar gescheiden. Ook is het hiermee mogelijk om op afstand veiligheidsinstellingen te pushen. Hierdoor is de gebruiker nog beter beschermd tegen dataverlies.