Zo creëer je als IT-beheerder de ideale moderne werkplek

Intro tekst

Mobiel werken lijkt het toverwoord te zijn binnen veel organisaties. Een succesvolle inzet van deze werkwijze begint bij een doordachte opzet van de mobiele werkplek. Het laat medewerkers en organisaties hun taken en processen slimmer invullen.

Inhoud

Mobiel werken is echter geen simpele kwestie van het uitdelen van laptops en smartphones. Aan aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. 

Houd je collega’s bereikbaar 
Altijd en overal bereikbaar zijn is tegenwoordig erg gemakkelijk. De smartphone is natuurlijk het eerste device dat te binnen schiet. Maar ook hosted telefonie, vast-mobielintegratie en Unified Communications zijn populaire zakelijke communicatiemethodes. Hiermee kunnen collega’s altijd bereikbaar zijn, ongeacht welk device ze gebruiken of waar zij zich bevinden. Ga na aan welke communicatievormen je collega’s behoefte hebben door met hen in gesprek te gaan. 

Kies de juiste productiviteitstools 
Apps in de cloud bieden je collega’s altijd en overal toegang tot zakelijke informatie. Kies daarom de apps waarmee je collega’s optimaal productief kunnen blijven. Denk aan het gebruik van Office 365 als alternatief voor het traditionele Microsoft Office-pakket, of een Dropbox-omgeving voor de opslag van bestanden. 

Bied hardware op maat 
Medewerkers werken pas echt productief en veilig als zij beschikken over mobiele devices die bij hen passen. Zo verlaag je de leercurve en verhoog je de productiviteit. Bovendien voorkom je dat medewerkers privédevices gebruiken voor zakelijke doeleinden, wat niet altijd even veilig is. Ga met hen in gesprek om hun wensen te achterhalen. 

Maak afspraken rondom support inzichtelijk 
Mobiele medewerkers kunnen vaak niet meteen langskomen in het geval van verlies, diefstal of schade met betrekking tot mobiele devices. Ze zouden echter wel moeten weten wat ze moeten doen in deze gevallen. Zorg ervoor dat ze deze incidenten bij je melden, zodat jij gepaste actie kunt ondernemen. Denk aan het simpelweg registreren van de schade, of het blokkeren en wissen van devices via mobile device management. 

Benader IT vanuit strategisch perspectief 
Door moderne werkplekken as a service af te nemen heb je zelf geen omkijken naar zaken als configuratie, support, beheer en beveiliging. Dat kan algauw een flinke tijdsbesparing opleveren. De vrijgekomen tijd kun je gebruiken voor meer strategische zaken. Zo zou je meer in gesprek kunnen gaan met de directie om te kijken hoe IT kan bijdragen aan het behalen van zakelijke doelstellingen op de lange termijn.