Vijf tips voor het versterken van je wifi-signaal

Intro tekst

Het verbeteren van het wifi-signaal is gelukkig helemaal niet moeilijk. Met deze vijf tips versterk je het signaal in een handomdraai. 

Inhoud

Als ondernemer of beheerder wil je natuurlijk zeker weten dat het wifi-signaal in je organisatie optimaal is. Haperingen en storingen kunnen immers vervelende gevolgen hebben voor de productiviteit.

Verplaats je router 
De positie van de router is voor een groot deel bepalend voor de sterkte van het signaal. Je kunt deze het beste in het midden van de ruimte plaatsen. Als dat niet gaat is het verstandig de router te plaatsen op een plek waar het signaal zo min mogelijk kan worden verstoord. Zet de router daarom bij voorkeur niet in een meterkast of achter een betonnen muur. Dat is funest voor het signaal. 

Upgrade de firmware van de router 
Een zwak signaal kan ook een gevolg zijn van verouderde software. Het is dan ook verstandig de software regelmatig te updaten. Dat kun je eenvoudig doen door op de router in te loggen. Updates verbeteren de functionaliteit en dichten kwetsbaarheden in de beveiliging. 

Verander het kanaal van je router 
Hoewel routers met een 5-GHz frequentie steeds meer in opkomst zijn, wordt de 2,4-GHz frequentie nog steeds het meest gebruikt. Bij routers met een 2,4-GHz frequentie kun je kiezen uit meerdere kanalen voor de doorvoer van je wifi-signaal. Kanaal 6 is vaak de standaard, en wordt daardoor het meest gebruikt. Door een minder druk kanaal te kiezen kun je het signaal eenvoudig verbeteren. 

Gebruik een andere frequentie
Als je een dualband-router hebt kun je naast de 2,4-GHz frequentie ook kiezen voor een 5-GHz frequentie. In tegenstelling tot de 2,4- GHz frequentie is de 5-GHz frequentie grotendeels ongevoelig voor signalen van andere apparaten, zoals smartphones en babyfoons. Als je de keuze hebt is het zeer aan te raden te kiezen voor de minder drukke 5-GHz frequentie. 

Zet een wifi-versterker in 
Het gebruik van wifi-versterkers is eveneens een erg effectieve manier om het signaal te versterken. Deze apparaatjes pikken het signaal op en sturen dit opnieuw door. Zo profiteer je al snel van een veel betere dekking.