Vijf tips voor een betere wifi-dekking

Intro tekst

Het aantal zakelijke devices op de werkvloer groeit, waardoor de belasting op wifi-netwerken toeneemt. Lees daarom deze tips!

Inhoud

Dankzij digitalisering en de populariteit van mobiel werken groeit het aantal zakelijke devices op de werkvloer. De belasting op wifi-netwerken neemt als gevolg hiervan toe. Wanneer deze niet optimaal zijn ingericht kan dat leiden tot trage verbindingen, wat gevolgen kan hebben voor de continuïteit en productiviteit van de organisatie. Toch is het vrij eenvoudig om de wifi-dekking te verbeteren. Een vijftal tips. 

Check de situatie
Om eventuele problemen te identificeren moet eerst het netwerk in kaart worden gebracht. Zo wordt het inzichtelijk wat de sterkte van de dekking is, welk wifi-kanaal gebruikt wordt en wat de mate van beveiliging is. De meeste wifi-oplossingen zijn voorzien van toepassingen om deze gegevens te achterhalen. Bovendien kun je deze metingen laten uitvoeren door providers van wifi-services. 

Verander de locatie van je router 
De locatie van je router heeft een grote invloed op het signaal. Deze moet zo vrij en centraal mogelijk staan. Zet ’m daarom nooit in een afgesloten kast, achter een betonnen muur of in de buurt van metalen objecten. Dat zorgt er immers voor dat het signaal wordt verstoord. 

Update je firmware 
Firmware die niet regelmatig wordt bijgewerkt kan zorgen voor trage verbindingen. Het is dan ook belangrijk dat deze regelmatig van updates wordt voorzien. Hiermee blijft je router functioneel en veilig. De firmware kun je updaten door in te loggen op het instellingenmenu van je router. 

Vergroot je bereik 
Een simpele en effectieve manier voor een sterker signaal is door het bereik te vergroten. Dat kun je onder andere doen met zogenaamde repeaters. Deze vergroten de spreiding van het bestaande wifi-signaal. Het is belangrijk dat de repeater wordt geplaatst op een plek waar goede wifi-ontvangst is. Zo kan de repeater ook een daadwerkelijk sterk signaal doorsturen. 

Maak gebruik van een andere frequentieband 
Veel routers maken standaard gebruik van de 2,4 GHz-band voor het zenden van het wifi-signaal. Hoe meer apparaten gebruikmaken van deze band, hoe instabieler de verbinding. Veel moderne routers beschikken tegenwoordig over een 5 GHz-frequentieband. Die heeft wel een wat kleiner bereik dan de 2,4 GHz-variant, maar is vaak wel minder belast en daardoor sneller.