Vijf tips om je te beschermen tegen IT-incidenten

Intro tekst

Klanten niet kunnen helpen als gevolg van een IT-incident is de nachtmerrie van iedere ondernemer. Met deze vijf tips ben je hier al een stuk beter tegen gewapend.

Inhoud

Sterke beveiliging is dan ook een absolute vereiste voor zakelijke continuïteit. En onze groeiende afhankelijkheid van data benadrukt dit belang alleen maar.

1. Train je medewerkers
De eerste en belangrijkste tip is het creëren van bewustwording onder medewerkers. Uit diverse onderzoeken, waaronder door IDC, blijkt dat de helft van alle IT-incidenten door eigen medewerkers wordt veroorzaakt. In de meeste gevallen komt dat doordat online dreigingen niet als zodanig worden herkend. Door medewerkers hierop te trainen worden risico’s direct flink teruggebracht.

2. Inventariseer en update je beveiliging
Het is verstandig om periodiek je beveiligingsmaatregelen na te lopen. Zo heb je altijd zicht op de beveiliging van je IT, en waar eventuele verbeteringen mogelijk zijn. Door daarnaast regelmatig je beveiliging te updaten ben je ook sterk beschermd tegen nieuwe dreigingen.

3. Maak gebruik van Mobile Device Management
Steeds meer organisaties en medewerkers werken mobiel. Hierbij maken zij steeds vaker gebruik van mobiele devices zoals laptops en smartphones. Mobile Device Management-oplossingen zoals Samsung Knox helpen deze devices altijd sterk beveiligd te houden. Zo kan er een gescheiden werk- en privéomgeving worden aangemaakt. Zakelijke data kan zo niet worden uitgewisseld met privé-apps. Bovendien kun je met deze oplossing gestolen of verloren devices op afstand blokkeren en wissen.

4. Maak gebruik van een zakelijke app-store
Veel medewerkers maken gebruik van eigen applicaties of devices voor zakelijke doeleinden. Dat gebeurt vaak buiten medeweten van de organisatie, wat kan leiden tot allerlei veiligheidsrisico’s, zoals datalekken. Het opzetten van een zakelijke app-store kan dit voorkomen. Hierin kunnen organisaties goedgekeurde en veilige apps plaatsen die medewerkers kunnen gebruiken. Door tegelijkertijd strengere regels te hanteren voor het gebruik van eigen apps en devices wordt de beveiliging meteen veel beter.

5. Besteed je IT uit
Niet iedere organisatie heeft de kennis of capaciteit om zelf beveiliging in te kunnen regelen. Goede beveiliging wordt immers steeds complexer. Daarom kiezen steeds meer ondernemers voor het uitbesteden van hun beveiliging. Tegen een vast bedrag per maand profiteren zij van doorlopend sterke beveiliging en kunnen zij met een gerust hart blijven werken.