Vijf tips om je productiviteit te verhogen

Intro tekst

Met deze vijf tips breng je in elk geval structuur aan in je werkdag. 

Inhoud

Digitalisering maakt het leven makkelijker, maar de overvloed aan digitale prikkels werkt niet altijd bevorderend voor je productiviteit. Sterker, uit het The State of Work 2020-onderzoek van softwarebedrijf Workfront blijkt dat 41 procent van de medewerkers IT vaak belemmerend vindt werken. Met deze vijf tips breng je in ieder geval weer een stuk meer structuur aan in je werkdag.


1. Organiseer je taken
De eerste stap is overzicht aanbrengen in je taken. Daarvoor zijn tegenwoordig diverse apps beschikbaar. Zo kun je met apps als EverNote of OneNote allerlei notities en documenten in een handig overzicht plaatsen. Op basis daarvan kun je heel eenvoudig je prioriteiten bepalen, waardoor je meteen een stuk meer rust hebt.

2. Train je focus
Op kantoor kan het algauw een chaos van jewelste zijn. Muziek, bellende collega’s en andere geluiden kunnen aardige storingsfactoren zijn. Dat kun je echter makkelijk oplossen door gebruik te maken van geluidswerende materialen en het gebruik van rustgevende kleuren. Een meer drastische maar zeer effectieve maatregel is het inrichten van een concentratieruimte.

3. Maak gebruik van flexplekken
Even weg uit de kantoorruimte kan wonderen doen voor je concentratie. Uit diverse onderzoeken, waaronder door het CBS, blijkt dat flexplekken bijdragen aan je productiviteit. Minder reistijd, minder last van storende geluiden op kantoor en een betere werk-privébalans; het zijn zaken die een flinke positieve bijdrage leveren aan je werkdag.

4. Wees even onbereikbaar
Veel mensen hebben het idee altijd ‘aan te moeten staan’ voor collega’s en klanten. Dat is in de praktijk echter niet zo’n gezond idee. Deze gedachtegang kan leiden tot stress en andere mentale klachten ‒ zaken die averechts werken voor je productiviteit. Schakel je mobieltje of laptop daarom af en toe eens uit.

5. Gebruik de juiste werkplektechnologie
Werkplekken worden steeds vaker op maat ingericht. Dat is geen toeval; maatwerk laat medewerkers veel makkelijker gebruikmaken van devices. Hoe makkelijker zij kunnen werken, hoe hoger hun productiviteit. Het inschakelen van specialistische hulp maakt het realiseren hiervan zeer eenvoudig.