Vijf obstakels bij mobiel werken en hoe je ze overwint

Intro tekst

Vijf veelvoorkomende struikelblokken en hoe deze snel kunnen worden opgelost. 

Inhoud

Onder het Nederlandse bedrijfsleven heerst veel enthousiasme over mobiel werken. Het merendeel van alle organisaties biedt medewerkers dan ook de mogelijkheid om buiten kantoor te werken. Deze werkwijze levert veel bewezen voordeel op. Toch kunnen er in het begin een aantal obstakels te overwinnen zijn. 


Inefficiënte communicatie 
Bij mobiel werken zijn collega’s niet langer aanwezig in dezelfde ruimte. Dat kan directe communicatie lastig maken. Unified Communications-oplossingen bieden uitkomst. Via de presence information-functie heb je zicht op de bereikbaarheid van collega’s. Bovendien kun je communiceren op een manier die past bij de situatie. Is een collega telefonisch even niet bereikbaar? Dan stuur je hem een mailtje. Zo blijft continuïteit gewaarborgd. 

Lagere concentratie door afleiding 
Even snel Facebook willen checken, een radio die net iets te hard staat of geluidsoverlast op je favoriete flexwerkplek. Wie kent het niet? Afleiding ligt algauw op de loer bij mobiel werken. Geluidsoverlast los je heel eenvoudig op door blootstelling hieraan zoveel mogelijk te ontwijken. Werk thuis in plaats van op een openbare plek, of zet een geluidsisolerende koptelefoon op. Via apps zoals StayFocusd en Nanny kun je toegang tot social media tijdelijk blokkeren. Goed voor je productiviteit. 

Onduidelijke scheiding werk- en privétijd 
Het kan verleidelijk zijn om ’s avonds nog even je mail te checken of dat ene goede idee uit te werken. Dat is niet erg, maar het moet geen gewoonte worden. Het zorgt er namelijk voor dat de scheidslijn tussen werk en privé vervaagt. Dat kan uiteindelijk leiden tot meer stress en burn-outs. Houd de scheiding tussen zakelijke en vrije tijd dus goed in de gaten. 

Vereenzaming 
Mobiel werken betekent in de regel dat je je collega’s minder vaak ziet, en ze vooral digitaal spreekt. Dat kan ervoor zorgen dat de binding met de organisatie een stuk minder wordt. Het is dan ook verstandig om periodieke meetings te organiseren, waarbij alle collega’s op één plek aanwezig zijn. Daarmee blijft de sociale factor behouden. 

Verhoogde beveiligingsrisico’s 
Mobiel werken kan leiden tot meer risico’s voor de dataveiligheid. Denk aan medewerkers die gebruikmaken van openbare wifi, of privé-devices gebruiken voor het verzenden van zakelijke bestanden. Er zouden dan ook goede afspraken moeten worden gemaakt tussen organisatie en medewerker rondom veilig werken. Ook is het verstandig een Mobile Device Management-oplossing te gebruiken. Hiermee kunnen devices op afstand worden beheerd en beveiligd, waardoor er veilig kan blijven worden gewerkt.