Intro tekst

Vijf manieren om je dataveiligheid te versterken. 
 

Inhoud

Organisaties zijn in steeds grotere mate afhankelijk van data; mobiele devices, softwaretoepassingen en netwerken verwerken steeds meer gegevens via steeds meer verbindingen. Dat betekent ook dat er voortdurend meer risico’s op datalekken zijn. Goede dataveiligheid is tegenwoordig dan ook enorm belangrijk. Maar hoe zorg je nou dat je data ook echt veilig blijft? Vijf manieren om je dataveiligheid te versterken. 

Maak regelmatig back-ups 
De klassieker onder de beveiligingstips, maar nog altijd effectief. Door regelmatig een back-up te draaien beschik je altijd over recente data na een datalek of storing. Hierdoor houd je je bedrijfsprocessen aan de gang en blijf je productief. Je bent hierbij allang niet meer gebonden aan externe harde schijven of eigen servers. Tegenwoordig zijn er veel manieren om je data in de cloud op te slaan. 

Pas Mobile Device Management (MDM) toe
Organisaties en medewerkers maken steeds meer gebruik van mobiele devices. Mobile Device Management-toepassingen helpen je om deze devices veilig te houden. Software- en beveiligingsupdates kunnen via het MDM-platform integraal naar alle devices worden uitgerold. Hierdoor zijn deze in één keer up-to-date en beveiligd. De kans op datalekken wordt hiermee een stuk kleiner. 

Pas het beveiligingsbeleid regelmatig aan 
Technologie ontwikkelt zich razendsnel. Er worden steeds meer devices gebruikt, en ook het gebruik van de cloud, software en andere toepassingen neemt nog altijd toe. Die veranderingen hebben ook invloed op je beveiligingsbeleid. Het is daarom verstandig om je beleid regelmatig tegen het licht te houden om te zien of het nog aansluit bij de situatie. 

Voer periodieke tests uit 
Je wilt er tijdens een storing niet achter komen dat je back-uplocatie niet goed werkt. Check daarom regelmatig of je voorzorgsmaatregelen nog goed werken. Denk bijvoorbeeld aan het nalopen van je escalatieproces. Maak je gebruik van een automatische back-up? Controleer dan periodiek of de back-ups ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. 

Creëer bewustwording onder medewerkers 
Veel beveiligingsrisico’s worden veroorzaakt door interne medewerkers. Vaak gebeurt dit onbewust, omdat medewerkers niet in de gaten hebben dat zij iets verkeerds doen. Daarom is het belangrijk om hen te informeren over zaken die de dataveiligheid in gevaar kunnen brengen en over de do’s-and-don’ts waardoor risico’s direct flink worden teruggedrongen.