Vijf manieren om je netwerkprinter te beveiligen

Intro tekst

Zoals alle netwerkonderdelen is het belangrijk dat ook de netwerkprinter goed is beveiligd. Gelukkig is dat vrij eenvoudig.

Inhoud

Netwerkprinters stellen mobiele medewerkers in staat vanaf verschillende locaties en devices te printen. Dat is mogelijk doordat netwerkprinters deel uitmaken van het bedrijfsnetwerk, bijvoorbeeld via wifi.


Beveiliging met gebruikersnamen en wachtwoorden
De meeste netwerkprinters bieden de mogelijkheid om printtaken te beveiligen met gebruikersnamen en wachtwoorden. Medewerkers moeten hierbij eerst op de printer inloggen voordat er geprint kan worden. Op die manier worden documenten alleen geprint wanneer dat ook echt nodig is. Gevoelige informatie blijft daardoor sterk beschermd. Bovendien besparen organisaties ook nog eens op papier. Dat is weer goed voor het milieu.

Update regelmatig de firmware
Netwerkprinters zijn voorzien van firmware, een soort software waarop de printer draait. Hackers kunnen deze software kraken, zeker wanneer deze verouderd is. Door de firmware regelmatig te updaten worden kwetsbaarheden gedicht. Kwaadwillenden hebben zo aanzienlijk minder kans om in te breken op de printer en van daaruit toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.

Wis taken van de harde schijf
Netwerkprinters beschikken in de meeste gevallen over een harde schijf. Op deze schijf worden onder andere printtaken opgeslagen. Slecht beveiligde printers met een vol geheugen zijn een geliefd doelwit onder cybercriminelen. Door in te breken op de printer kunnen zij veel gevoelige informatie buitmaken. Het is dan ook verstandig om de harde schijf van de printer periodiek te wissen.

Verstuur opdrachten via een beveiligd netwerk
Het versturen van printopdrachten via een onbeveiligd netwerk kan risico’s opleveren voor de dataveiligheid. Het is dan ook aan te raden verbindingen te beveiligen. Daardoor voorkom je dat kwaadwillenden hierop in kunnen breken. Ook het gebruik van encryptie is een sterke vorm van beveiliging. Berichten die toch worden onderschept zijn dan onleesbaar en daardoor onbruikbaar.

Besteed je beveiliging uit
Alle beheer- en onderhoudstaken kunnen worden uitbesteed, bijvoorbeeld als onderdeel van Printing-as-a-Service- of Hardware-as-a-Service-diensten. De provider is hierbij verantwoordelijk voor de beveiliging van de printer. Vaak gebeurt dat door een combinatie van interne beveiligingsinstellingen en beheer op afstand. Incidenten worden daardoor snel herkend en direct opgelost. Hierdoor ontstaat een zeer hoge mate van beveiliging.