Vijf manieren om alles uit de mobiele werkplek te halen

Intro tekst

Om succesvol te kunnen werken, is het verstandig een aantal zaken in het achterhoofd te houden. Met deze vijf tips haal je als organisatie het meeste uit mobiel werken. 

Inhoud

Medewerkers mogen steeds vaker hun eigen werkdag indelen. Die ontwikkeling is voordelig voor organisatie én medewerker.

1. Bied een werkplek op maat 
Medewerkers zijn het meest productief als zij werken met een device dat bij hen past. Daar geeft nog lang niet iedere organisatie gehoor aan. Dat is zonde; het zorgt voor frustratie en kan ertoe leiden dat medewerkers hun privédevices gaan gebruiken. Dat laatste is ook nog eens slecht voor de dataveiligheid. Privéapparaten zijn immers vaak veel slechter beveiligd dan zakelijke devices. Het is daarom verstandig om medewerkers zoveel mogelijk te betrekken bij het keuzeproces. Op die manier draag je bij aan de medewerkerstevredenheid en optimaliseer je productiviteit. 

2. Maak cloudtoepassingen mogelijk 
Wanneer werknemers op verschillende plaatsen en soms met verschillende devices werken, is het handig als de (bedrijfs)software en de bestanden die ze gebruiken gemakkelijk en veilig toegankelijk zijn. Steeds meer bedrijfssoftware is in de cloud beschikbaar (Software as a Service of SaaS). Dat biedt nog meer voordelen, bijvoorbeeld dat de software altijd up-to-date is. 

3. Zorg voor een prettige werkomgeving 
Steeds meer kantoren hebben geen vaste werkplekken meer. Dat is begrijpelijk: veel medewerkers zijn regelmatig onderweg of werken thuis of op een andere plek. De keerzijde is dat aan de flexplekken vaak te weinig aandacht wordt besteed aan ruimte en ergonomie. Zorg voor werkplekken waar je medewerkers comfortabel hun werk kunnen doen en maak het je medewerkers mogelijk om in stille ruimtes geconcentreerd te werken. 

4. Let op security 
Het laatste wat je wilt is dat gevoelige bedrijfsgegevens in verkeerde handen komen of dat virussen of andere malware het bedrijfsnetwerk binnendringen. Dit is een extra punt van zorg in een organisatie waar medewerkers met (eigen) mobiele apparatuur werken. Zorg voor goede beveiliging op het bedrijfsnetwerk en richt software voor mobile device management in wanneer je medewerkers smartphones of laptops van de zaak (of van henzelf) gebruiken. 

5. Maak goede werkafspraken 
Waar de medewerkers hun werk ook doen, het is belangrijk dat het afgesproken werk wordt gedaan. Sommige leidinggevenden hebben er moeite mee dat ze niet altijd meer kunnen zien wie wanneer aanwezig is. Sommige medewerkers vinden het dan weer lastig om hun werktijden goed in te delen. Maak hier goede afspraken over om dit inzichtelijk te maken voor iedereen.