Intro tekst

Zo beschikken medewerkers onder andere over meer vrijheid om hun werkuren te bepalen.

Inhoud

Veel organisaties hebben de mobiele werkplek inmiddels volop omarmd. Vaste werkplekken maken daarbij steeds vaker plaats voor flexibele alternatieven. Dat is ook niet zo gek, want mobiel werken levert veel voordelen op voor zowel organisatie als medewerker. Een overzicht van de pluspunten. 

1. Efficiëntere invulling van de werkdag
Een kenmerk van mobiel werken is dat de traditionele 9-tot-5-werkdag verdwijnt. In plaats daarvan beschikt de medewerker over meer vrijheid om zelf zijn werkuren te bepalen. Zo kan er best een keer in de avond worden doorgewerkt en een andere keer een middag vrij worden genomen. De werkdag wordt daarmee een stuk efficiënter ingevuld. Dat leidt tot een betere werk-privébalans, meer werkplezier en een hogere productiviteit.

2. Lager ziekteverzuim 
Door de betere werk-privébalans ervaren medewerkers meer werkplezier. Werkplezier is een belangrijke factor in de relatie tussen medewerker en organisatie. Hoe tevredener medewerkers zijn, hoe lager het ziekteverzuim. Daardoor blijft de productiviteit en continuïteit hoog, en wordt er een positieve bijdrage geleverd aan de bedrijfscultuur. 

3. Sneller inspelen op de klantvraag 
De mobiele werkplek biedt locatie-onafhankelijke toegang tot zakelijke data. Door die flexibiliteit kan er sneller worden ingespeeld op de klantvraag; smartphones, laptops en cloudoplossingen maken het mogelijk ook onderweg of in de avonduren nog even op dat klantverzoek te reageren. Dat komt de dienstverlening en het klantcontact ten goede.

4. Besparing op operationele kosten 
Hoe meer mobiele werkplekken, hoe lager de noodzaak voor vaste werkplekken. Organisaties kunnen daardoor al snel besparen op zaken zoals vierkante meters kantoorruimte, catering, energie, gas, water en licht. Ook reiskosten, vaak een aardige kostenpost, komen gedeeltelijk te vervallen. 

5. Maatschappelijk verantwoord ondernemen 
Mobiel werken zorgt ervoor dat medewerkers minder vaak in de file staan. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Het afnemen van mobiele werkplekken via een Werkplek-as-a-Service-model leidt bovendien tot een optimale total cost of ownership en een lagere vervangingsvraag. Ook de besparing op nutsvoorzieningen vermindert de belasting op het milieu. Organisaties tonen daarmee aan dat ze actief bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen.