Vijf adviezen voordat je begint met mobiel werken

Intro tekst

Hoe zet je de eerste stappen en waar moet je zoal op letten?

Inhoud

Stel, je hebt als organisatie de keuze gemaakt om mobiel te werken. Je bent overtuigd geraakt van de vele voordelen en wilt hier nu zelf ook van profiteren. Maar hoe zet je die eerste stappen, en waar moet je zoal op letten? Er is geen vastomlijnd stappenplan, maar er zijn wel en paar belangrijke aandachtspunten. Een vijftal zaken die je helpen met de overstap.

Doe het met een legitieme reden
Zakelijk wordt mobiliteit de norm. Mobiele devices kennen geen geheimen meer voor ons, en we zijn gewend geraakt aan het feit dat we overal toegang tot informatie hebben. Het is in die zin onlogisch om de hele dag op een vaste werkplek te zitten. Mobiel werken laat ons die flexibiliteit ook zakelijk beleven en zorgt bovendien voor een betere werk-privébalans. Dat zou dan ook het uitgangspunt moeten zijn van de overstap, boven minder belangrijke voordelen zoals kostenbesparing.

Zorg voor de juiste IT
Mobiel werken zorgt voor een andere invulling van de werkplek. Geen vaste pc, maar een laptop en smartphone. Geen software, maar apps. De werkplek moet dan ook zijn ingericht om optimaal locatieonafhankelijk te werken. De keuze kan overweldigend zijn, dus ook in dit geval is het verstandig specialisten in te schakelen.

Creëer draagvlak
De mens houdt niet van verandering, hoor je weleens. Het kan daarom in eerste instantie lastig zijn om medewerkers de nieuwe werkwijze te laten omarmen. Licht de persoonlijke voordelen voor hen uit en toon aan dat mobiel werken ze alleen maar voordeel oplevert, zowel zakelijk als privé. Door hier veel aandacht aan te besteden zal de nieuwe werkwijze sneller worden omarmd.

Organiseer trainingen en workshops
Alleen enthousiasme creëren rondom de nieuwe werkwijze is niet genoeg. Je collega’s moeten natuurlijk direct effectief gebruik kunnen maken van de nieuwe werkplekken. Gooi ze daarom niet in het diepe, maar leer ze optimaal en veilig te werken met de nieuwe werkplekken. Dat is goed voor de productiviteit.

Schakel specialistische hulp in 
De kans is aannemelijk dat je helemaal geen tijd, capaciteit of kennis hebt om het hele traject zelf te begeleiden. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Door specialistische kennis in te schakelen word je van a tot z ondersteund. Je weet zo zeker dat je altijd de juiste keuze rondom devices maakt en dat alles gewoon in één keer goed werkt. Zo rol je mobiel werken snel uit en profiteer je meteen van alle voordelen.