Veelgehoorde vragen bij het opzetten van een wifi-netwerk

Intro tekst

Veel kantooromgevingen maken gebruik van een wifi-netwerk. Toch komen er nog wel eens vragen kijken bij het correct opzetten en beheren van een zakelijk wifi-netwerk.

Inhoud

Deze draadloze netwerktechnologie biedt immers veel flexibiliteit, zeker in combinatie met mobiele devices. Een overzicht van veelgehoorde vragen en de bijbehorende antwoorden. 

Maakt het uit waar ik mijn router plaats? 
De positie van de router is absoluut belangrijk bij het opzetten van een wifi-netwerk. Dit bepaalt in grote mate het bereik van je wifi-signaal. Er zijn diverse betaalde en gratis oplossingen beschikbaar waarmee je een zogenaamde site survey kunt uitvoeren. Hierbij zie je hoe sterk het signaal op bepaalde plekken in je kantoor is. Zo kom je er snel achter waar je je router het beste kunt plaatsen. 

Mijn wifi-verbinding valt op sommige plekken weg. Hoe voorkom ik dit? 
Dit kan komen doordat het bereik van het wifi-signaal beperkt is ten opzichte van de grootte van het kantoor. Ook isolatie van het kantoorpand kan het signaal verzwakken. In deze gevallen wil een signaalversterker nog weleens uitkomst bieden. Hiermee wordt het signaal verdeeld over een aantal losse antennes, waardoor de dekking verbetert.

Mijn wifi-signaal lijkt steeds zwakker te worden. Hoe los ik dit op? 
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom het wifi-signaal verzwakt. Toch heeft een slecht wifi-signaal vaker te maken met andere apparaten die het verstoren. Zo zijn magnetrons, draadloze speakers en externe beeldschermen bekende storingsbronnen. Ook andere draadloze netwerken in de buurt kunnen storingen veroorzaken. In dat geval helpt het om het kanaal van het wifi-signaal te wijzigen. Dit kun je heel eenvoudig via je routerinstellingen aanpassen. 

Hoe houd ik mijn wifi-netwerk veilig? 
Wifi-netwerken kunnen op meerdere manieren worden beveiligd. Routers zijn standaard voorzien van een door de fabrikant gekozen benaming en wachtwoord. Het is verstandig deze eerst aan te passen. Stel bijvoorbeeld een wachtwoord in dat moeilijk te kraken is. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig de software van je router update. Updates dichten namelijk kwetsbaarheden. Daarnaast is het verstandig de firewall van je router te activeren. 

Is het verstandig een apart netwerk voor gasten op te zetten? 
Het is altijd een goed idee om een apart gastennetwerk in te stellen naast je eigen netwerk. Op die manier voorkom je dat je eigen netwerk langzamer wordt door het verhoogde gebruik. Ook waarborg je zo je zakelijke veiligheid; je voorkomt hiermee namelijk ongeoorloofde toegang tot data. Gastennetwerken kun je in de meeste gevallen heel eenvoudig zelf opzetten via je router. Voorwaarde is wel dat je router deze mogelijkheid ondersteunt.