Veel routers nog altijd kwetsbaar voor online dreigingen

Intro tekst

Veel routers zijn nog altijd kwetsbaar voor dreigingen zoals malware. Dat blijkt onder andere uit recente bevindingen van Cisco.

Inhoud

Het bedrijf heeft malware aangetroffen op een half miljoen routers wereldwijd, waaronder in Nederland. Dat kan grote gevolgen opleveren voor de zakelijke continuïteit. Gelukkig is het niet zo moeilijk om dit tegen te gaan. 

Malware zorgt voor problemen 
Cisco wist de zogenaamde VPNFilter-malware op het spoor te komen via Talos, de beveiligingstak van de organisatie. Hoeveel apparaten er getroffen zijn door de malware is niet helemaal inzichtelijk. Het zou echter om ongeveer een half miljoen apparaten gaan, voornamelijk routers en netwerksystemen. De malware is in staat om de functionaliteit van routers uit te schakelen en data te stelen. Door de router te herstellen naar fabrieksinstellingen kan de malware deels worden uitgeschakeld. 

Zo voorkom je malware 
Met een aantal simpele trucs kun je het risico op malware al een heel stuk terugdringen. Zorg er voor dat de firmware van de router regelmatig wordt geüpdatet. De meeste routers hebben hiervoor een ingebouwde optie. Updates dichten kwetsbaarheden, wat zorgt voor meer veiligheid. Het is ook verstandig de naam van je netwerk en het wachtwoord regelmatig te wijzigen. Dat maakt het een heel stuk moeilijker om in te breken op de router. 

WPA3 biedt meer veiligheid 
Later dit jaar zal de standaardbeveiliging van routers sterk worden verbeterd. De nieuwe beveiligingsstandaard WPA3 zal dan beschikbaar worden gemaakt. Dit is de opvolger van WPA2, de huidige beveiligingsstandaard die in veel routers is ingebouwd. WPA3 biedt een veel sterkere beveiliging tegen allerlei dreigingen. Deze nieuwe techniek sluit dan ook veel beter aan bij de beveiligingseisen van vandaag. Fabrikanten zullen apparaten moeten laten certificeren voor WPA3. Dat kost tijd en geld. Daarom kan het zijn dat oudere hardware deze techniek niet zal ondersteunen. Het is dan ook verstandig om regelmatig te kijken of de router nog aansluit bij je veiligheidseisen.