Overstappen naar de cloud ‒ stel jezelf deze vragen

Intro tekst

De cloud is uitgegroeid tot een van dé kenmerken van digitalisering; steeds meer bedrijven ruilen hun inflexibele systemen in voor de flexibiliteit en het gemak van deze technologie.

Inhoud

Overstappen naar de cloud is inderdaad vaak de juiste keuze. Toch moeten organisaties zich terdege oriënteren. Een vijftal belangrijke vragen om rekening mee te houden voordat de overstap wordt gemaakt.


Waar wil ik de cloud voor gebruiken?
De eerste en belangrijkste stap is het bepalen van de gewenste inzet. Wil je al je data en applicaties verhuizen naar de cloud, of slechts een gedeelte daarvan? Wat wil je bereiken met de overstap, en hoe past de overstap in je zakelijke doelstellingen? Op basis van de bevindingen kun je het aantal keuzes direct al flink terugbrengen.

Welke cloudvorm kies ik?
De cloud is beschikbaar in diverse soorten en maten. Organisaties kunnen kiezen voor een cloudoplossing in, bijvoorbeeld, hun eigen bedrijfspand. Zij zijn hierbij eigenaar van de hele oplossing. Dit wordt ook wel ‘on premise’ genoemd. Ook kan er gekozen worden voor een publieke variant. Dit is een cloudvariant waarbij de oplossing eigendom is van een leverancier. Daarnaast kan er gekozen worden voor een combinatie van deze twee. Dat is een uitkomst voor bedrijven die bepaalde onderdelen in eigen beheer willen houden. De keuze is afhankelijk van meerdere factoren, zoals gewenste gebruik, budget, dataveiligheid, en kennis rondom beheer.

Is je IT klaar voor de cloud?
De cloud is een oplossing die werkt via het internet. Daarom is met name een stabiele en snelle internetverbinding belangrijk. Check daarom of de verbinding past bij het gewenste cloudgebruik. Ook is het raadzaam om te kijken of er een back-upverbinding actief is. Zo kun je de cloud toch blijven gebruiken bij een storing op de primaire verbinding. Daarnaast is het verstandig om te kijken of je overige hardware geschikt is voor de cloud. Op deze wijze kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.

Is de cloudoplossing voldoende schaalbaar?
De behoeften van organisaties kunnen nog weleens wisselen. Het is belangrijk dat de cloudoplossing mee kan bewegen met deze ontwikkelingen. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar de lange termijn. Welke ontwikkelingen staan er op stapel? Wat is de beoogde zakelijke strategie, en welke rol zou de cloud daarin moeten spelen? Door deze vragen in het achterhoofd te houden wordt de keuze voor de juiste cloudoplossing al een stuk makkelijker.

Is mijn organisatie er klaar voor?
Overstappen naar de cloud maakt de organisatie flexibeler. Maar voor een succesvolle integratie is het wel belangrijk dat medewerkers de meerwaarde ervan inzien. Door hen te betrekken bij het proces en te trainen op het (veilig) gebruiken zal de overstap succesvol verlopen.