Nog dit jaar breedbandinternet in vliegtuigen

Intro tekst

De beschikbaarheid van snelle breedbandverbindingen is met name voor de zakelijke gebruiker interessant. 

Inhoud

Vliegtuigpassagiers kunnen binnenkort ook in de lucht gebruikmaken van supersnel breedbandinternet. T-Mobile, Deutsche Telekom en Inmarsat lanceren nog dit jaar het European Aviation Network. Hiermee wordt het gehele Europese luchtruim voorzien van breedbandinternet. De beschikbaarheid van snelle breedbandverbindingen is met name voor de zakelijke gebruiker interessant. 

Binnenkort echt altijd en overal online 
2017 is een goed jaar voor de mobiele gebruiker; vanaf 15 juni kunnen zij hun mobiele data binnen de gehele EU gebruiken, zonder dat daar extra kosten voor in rekening worden gebracht. En binnenkort kunnen zij ook tijdens vliegreizen gebruikmaken van hetzelfde snelle internet als thuis of op kantoor. Met de lancering van het European Aviation Network kunnen mobiele gebruikers nu echt letterlijk altijd en overal online zijn. Dit netwerk bestaat uit 300 LTE-masten die verspreid door heel Europa staan. Deze communiceren met een satellietnetwerk om snelle en stabiele verbindingen tot stand te brengen. De verwachting is dat deze techniek eind 2017 uitgerold zal worden. 

Breedbandinternet belangrijk voor mobiel werken 
Tot nu toe was het vaak behelpen voor de zakelijke reiziger die baat heeft bij snelle verbindingen. In de meeste vliegtuigen is het momenteel niet mogelijk gebruik te maken van het internet. Een handjevol maatschappijen biedt wifi-verbindingen die vergelijkbaar zijn met 2G. Deze verbindingen zijn echter te traag en instabiel om gebruik te kunnen maken van videobellen of zelfs e-mail. De hoeveelheid zakelijke data neemt echter toe. Applicaties zoals de cloud worden steeds meer gebruikt. Deze ontwikkelingen hebben de noodzaak voor snel internet doen groeien. 

Voordelen voor de zakelijke gebruiker 
Dankzij de nieuwe techniek zijn deze snelheden nu ook beschikbaar in de lucht. De bereikbaarheid en productiviteit van de zakelijke mobiele gebruiker neemt hierdoor nog verder toe. Breedbandinternetverbindingen in de lucht leveren dan ook veel zakelijk voordeel op. Zo kunnen zakelijke reizigers gebruikmaken van de cloud, online vergaderingen bijwonen of nog even snel een presentatie updaten met de laatste gegevens. De vlieguren kunnen zo worden omgezet in productiviteit. Dit kan leiden tot een efficiëntere indeling van het takenpakket van de gebruiker.