Nederlandse telecomsector in volle bloei

Intro tekst

Door de hoge investeringen in netwerken en breedbandinternet ontwikkelen de praktische toepassingen zich in hoog tempo. 

Inhoud

Het gaat goed met de telecomsector in Nederland. In totaal werd er in 2016 zo´n 2,2 miljard euro geïnvesteerd in de markt. Dat blijkt uit het rapport Staat van Telecom van Nederland ICT, dat is opgesteld in samenwerking met BT, Eurofiber, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. Door de hoge investeringen in netwerken en breedbandinternet ontwikkelen de praktische toepassingen zich in hoog tempo. 

Nederland aan de Europese top 
De snelheid en dekking van het Nederlandse breedbandnetwerk behoort tot de beste in Europa. 90 procent van de Nederlandse huishoudens heeft in principe toegang tot een internetverbinding van tenminste 100 mbit/s. Sinds een upgrade van het netwerk eind 2015 is het aantal abonnementen voor dit soort verbindingen flink gegroeid. Eerder dit jaar meldde de Europese Commissie al dat Nederland zelfs op de eerste plaats binnen Europa staat met betrekking tot connectiviteit.

Nederland kiest voor de smartphone 
Nederlandse gebruikers maken steeds vaker gebruik van de smartphone. Dit gaat ten koste van vaste telefonie, dat al langer kampt met een terugloop in belminuten. Het aantal verbruikte MB´s groeide in 2016 met 61 procent ten opzicht van 2015. In heel vorig jaar verbruikte Nederlandse gebruikers 172.138 terabyte, ofwel 32 MB per Nederlander per dag. Daarnaast groeide het aantal mobiele belminuten met 4 procent. De populariteit van apps, supersnel mobiel internet, ruime abonnementsbundels en het verbeterde bereik zijn waarschijnlijk enkele aanjagers van de groeiende populariteit van de smartphone. 

Blik op de toekomst 
De hoge investeringen van telecomproviders leiden daarnaast tot innovatie. Denk aan VoLTE, ofwel 4G-bellen, dat via steeds meer providers mogelijk is. Hiermee profiteren gebruikers van onder andere veel betere gesprekskwaliteit en stabielere verbindingen. Ook op het gebied van het Internet of Things (IoT) gebeurt het nodige. In 2016 groeide het aantal IoT-aansluitingen met 9,3 procent. Dit is hoger dat de 7,7 procent groei die was voorspeld. Het aantal mobiele aansluitingen zal in 2020 voor 40 procent ingezet worden voor IoT-apparaten.