Nederlandse telecommarkt flirt met Internet of Things

Intro tekst

Nu de omzetten uit vaste en mobiele telefonie dalen, zoeken operators naar nieuwe bronnen van inkomsten. Ter compensatie groeit de focus op het Internet of Things (IoT).

Inhoud

De Nederlandse zakelijke telecommarkt is flink in beweging. Dat melden de specialisten van Telecompaper in het Telecom Business Market Insight 2017 Q4. De markt voor zakelijk vast breedband groeide, maar de omzet uit telefonie liep terug. Steeds meer providers ontwikkelen hiervoor oplossingen die klanten laten profiteren van de kansen die deze technologie kan bieden.

Markt voor zakelijk breedband groeit
In totaal werd in het laatste kwartaal van 2017 een omzet van 656 miljoen euro gegenereerd. De omzet uit zakelijk vast breedband groeide met 1,7 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Mobiele en vaste telefonie en data zorgen voor wat minder omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. De daling van omzet in mobiele spraak en data is te verklaren door de negatieve impact van regulering en de stevige concurrentie, waardoor de prijzen onder druk staan.

KPN grootste speler in de markt
KPN is met grote afstand marktleider in de Nederlandse zakelijke telecommarkt. De operator, met zijn submerken zoals Telfort Zakelijk en Yes Telecom, is goed voor een marktaandeel van 52 procent. VodafoneZiggo volgt op gepaste afstand met een marktaandeel van 26,8 procent. T-Mobile en Tele2, die voornemens zijn te fuseren, zijn gezamenlijk goed voor een aandeel van 11,4 procent. Het opgetelde marktaandeel van de twee operators blijft daarmee nog ver achter bij de koplopers KPN en VodafoneZiggo.

Internet of Thing biedt nieuwe kansen
Nu de omzetten uit vaste en mobiele telefonie dalen, zoeken operators naar nieuwe bronnen van inkomsten. Alle partijen geven aan dat ze inzetten op het Internet of Things (IoT). De waarschijnlijke reden is dat het IoT veel kansen biedt op het gebied van automatisering en efficiëntie. Dat kan veel zakelijk voordeel opleveren. KPN heeft inmiddels al een aantal IoT-oplossingen in de markt gezet, zoals KPN Things. Dit is een totaalpakket dat klanten ondersteunt bij het opzetten van IoT-oplossingen. Vodafone biedt diverse IoT-oplossingen op het gebied van elektrisch rijden, smart cities en agrarische toepassingen. T-Mobile heeft nog geen kant-en-klare oplossingen, maar kondigde wel aan in de zomer van 2018 IoT-pakketten voor bedrijven te gaan aanbieden.