Intro tekst

Vanuit Opensignal concluderen specialisten dat Nederlanders en WiFi onafscheidelijk zijn.

Inhoud

Nederlanders maken het vaakst gebruik van wifi-verbindingen voor internettoegang op mobiele devices. Dat concluderen specialisten van OpenSignal op basis van eigen onderzoek. Nederlanders zijn in 68,5 procent van de gevallen verbonden via wifi wanneer zij gebruikmaken van internet via de smartphone. Uit het onderzoek kwam verder een opvallende conclusie naar voren.

Geringe invloed 3G- en 4G-netwerken op gebruik wifi
De brede beschikbaarheid van 3G- en 4G-internet lijkt geen invloed te hebben op het wifi-gebruik onder Nederlanders. Mobiele gebruikers kiezen zelfs vaker voor een wifi-verbinding dan ‘vast’ internet via een van deze mobiele netwerken. Verschillende oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Zo zijn de kosten voor mobiele data via 3G- en 4G-netwerken en de beschikbaarheid van publieke hotspots enkele belangrijke factoren. Zakelijke gebruikers zouden daardoor vaker kunnen kiezen voor een ‘gratis’ wifi-verbinding, zoals openbare netwerken in stadscentra, thuis, en binnen kantoren en beursgebouwen.

Wifi niet altijd de beste keuze
Beveiligde wifi-netwerken op kantoor of thuis zijn dankzij de huidige snelheden, stabiliteit en lage kosten een logisch alternatief voor doorgaans duurdere 3G- en 4G-netwerken. Ook de brede beschikbaarheid van wifi-hotspots en andere openbare netwerken lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk. Toch is het gebruik hiervan niet altijd verstandig. Wifi-netwerken worden vaak druk bezocht, wat ten koste gaat van de snelheid. Onbeveiligde netwerken zijn een geliefd doelwit onder cybercriminelen. Deze kunnen eenvoudig inbreken op verbonden apparaten en gegevens inzien. Zakelijke gebruikers doen er daarom goed aan om alleen in uitzonderlijke gevallen gebruik te maken van dit soort verbindingen.

Beveiligingstips voor de mobiele gebruiker
Wifi is met name voor de mobiele zakelijke gebruiker een uitkomst. De toenemende hoeveelheid mobiele devices heeft de vraag naar veilig gebruik vergroot. Gelukkig is veilig gebruik van wifi vrij eenvoudig. Zo is het verstandig om het mobiele device nooit automatisch verbinding te laten maken met onbeveiligde netwerken. Het gebruik van een VPN-verbinding zorgt voor een hoge mate van beveiliging op openbare netwerken. Hierdoor wordt het hackers bijzonder moeilijk gemaakt in te breken op het device. Android en iOS hebben daarnaast verschillende handige interne beveiligingstoepassingen die de veiligheid van het device verbeteren.