Mobiel werken leidt tot flinke kostenbesparingen

Intro tekst

Vier financiële voordelen van mobiel werken.

Inhoud

Dat mobiel werken talloze voordelen biedt voor zowel medewerker als organisatie is geen geheim. Medewerkers profiteren van een betere werk-privébalans, organisaties van een hogere medewerkerstevredenheid en productiviteit. Daarnaast levert deze werkwijze organisaties ook de nodige financiële voordelen op. En dat zijn er meer dan je misschien in eerste instantie zou denken. Een aantal voorbeelden. 

Minder kantoorruimte nodig 
Hoe meer mobiele medewerkers, hoe minder vaste kantoorwerkplekken er nodig zijn. Er is dus veel minder kantoorruimte nodig voor hetzelfde werk. Organisaties kunnen hierdoor fors besparen op zaken als huisvesting, meubilair, ICT, energie en catering. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de gemiddelde besparing per werkplek kan oplopen tot bijna 10.000 euro. 

Vermindering van reiskosten 
Mobiel werken zorgt ervoor dat medewerkers minder vaak of zelfs helemaal niet meer naar kantoor hoeven te reizen. Dat scheelt niet alleen veel fileleed en momenten van improductiviteit; ook het vergoeden van reiskosten komt voor organisaties te vervallen. En dat kan al gauw een flinke besparing opleveren. 

Geen kosten voor beheer en onderhoud 
Mobiel werken wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van applicaties. Die applicaties worden steeds vaker aangeboden in de vorm van totaaloplossingen. Denk aan volledige kantoorfunctionaliteit op ieder device met Office 365, of integrale communicatie via Unified Communications-apps zoals Skype for Business. Die oplossingen worden als dienst afgenomen. Beheer en onderhoud wordt dan ook door de provider verzorgd. Deze kosten komen dus bij de organisatie zelf te vervallen. 

Hogere productiviteit, lager verzuim 
De vrijheid om de werkdag zelf in te kunnen delen leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld thuiswerken, waardoor zij een betere werk-privébalans ervaren. En hoe tevredener de medewerker, hoe lager het verloop en het verzuim. Organisaties profiteren zo van een hogere productiviteit, minder verzuimkosten en minder kosten voor het werven van personeel.