Intro tekst

Het Internet of Things (IoT) wordt voor steeds meer dingen toepasbaar. Hierbij 5 voorbeelden.

Inhoud

Miljarden apparaten die aan het internet zijn gekoppeld verzamelen en delen gegevens. Door deze koppelingen worden ze ´smart´. Een voorbeeld is een thermostaat die via een mobiele app is af te stellen. De afgelopen tijd is dit soort verbonden apparaten nog slimmer geworden, met name in de industrie. Het Internet of Things (IoT) wordt voor steeds meer dingen toepasbaar. Niet alle voorbeelden zijn even bekend. In dit artikel vind je een aantal aansprekende voorbeelden.

Dankzij IoT kunnen bedrijven hun efficiency vergroten, nieuwe diensten aan hun klanten bieden en slimmer werken.

De invloed van 5G op IoT
KPN heeft al vele jaren ervaring met IoT. Naast het betrouwbare machine-to-machine (M2M)-netwerk is drie jaar geleden als eerste het energiezuinige LoRa-netwerk landelijk uitgerold. Straks als 5G realiteit wordt, ontstaan nog meer mogelijkheden.

Onderzoeksbureau Forrester voorspelde deze maand dat 5G bestaande netwerktechnieken zoals LoRa niet gaat vervangen maar een interessante aanvulling daarop vormt. Enorme hoeveelheden data kunnen zo razendsnel naar bestemmingen zoals de cloud worden doorgestuurd. Met LoRa is de markt voor IoT in beweging gezet. Met klanten en partners is veel kennis opgedaan over de inzet van IoT. Daarbij zijn waardevolle resultaten bereikt, zowel lokaal als internationaal. Omdat IoT vaak op de achtergrond werkt, is niet iedereen zich altijd even goed bewust van de voordelen en het nut hiervan. De echte meerwaarde zit in de data die vrijkomen uit al die verbindingen.

Vijf voorbeelden van Internet of Things
1. Betrouwbare pinapparaten
Met klanten als Spotify, Netflix en Facebook is Adyen het paradepaardje van de Nederlandse fintech-sector. Internationaal wist deze leverancier van betaaldiensten door te breken met haar slimme pinterminals. KPN zorgt met Internet of Things voor de connectiviteit van alle pinterminals van Adyen wereldwijd. Adyen koos voor KPN omdat deze via roaming overal het beste netwerk kan bieden.

Het behoeft weinig uitleg dat betrouwbaarheid van netwerken cruciaal is voor betaaldiensten. “Als de klant niet kan pinnen merkt de winkelier dat meteen in zijn portemonnee”, zegt Titia Houwing, IoT-expert bij KPN. In een land als Brazilië waar niet elke winkel een vaste lijn heeft, zijn mobiele pinterminals enorm populair. Het feit dat veel Brazilianen wel een smartphone maar geen bankrekening hebben speelt ook een rol.

2. Slimme insectenval
Een ander verborgen pareltje uit de IoT-wereld is de slimme insectenval van Alcochem. In cleanrooms, operatiekamers en andere plaatsen waar (nagenoeg) geen insecten mogen voorkomen, worden insectenvallen geplaatst. Voorheen werden die voorzien van een plakstrip waar insecten tegen aanvliegen. Wanneer insecten op die strip werden gesignaleerd, was dat reden voor alertheid. Medewerkers moesten daarvoor op vaste intervallen langs alle vallen lopen.

Sensoren die als een soort camera werken, zijn veel efficiënter. Van afstand kan de status van de val worden gecheckt. Marco Scheerman, IoT business consultant bij KPN, vertelt: “Overschrijding van een bepaald limiet wordt direct op het dashboard getoond, waardoor gelijk actie kan worden ondernomen door de verantwoordelijke medewerker.” Zo kan bijvoorbeeld in de cacao-verwerkende industrie tijdig worden geconstateerd dat er cacaomot aanwezig is waarmee dit direct te relateren is aan een bepaalde geleverde partij cacao.

3. BouwTag
Ook zo’n IoT-toepassing die ‘in het verborgene’ werkt maar heel efficiënt blijkt, is de BouwTag. Bouwvakkers laten nog wel eens spullen op de bouwplaats slingeren of gebruiken gereedschap in privétijd. Vervelend als er op maandagochtend wat mist. Om vertraging in het bouwproces te voorkomen plegen aannemers extra materieel in te kopen. Maar dat is natuurlijk een kostenpost. De BouwTag die KPN Materieelbeheer met leverancier Visser Assen heeft ontwikkeld, brengt daar verandering in. Voortaan kunnen aannemers precies zien waar hun spullen zich bevinden. Inmiddels zijn al 3500 bouwitems van een tag voorzien.

Volgens Titia Houwing kost het enige tijd om zo’n IoT-operatie uit te rollen. Gewacht wordt tot al het materieel bij elkaar ligt om te ‘taggen’. Eind juli wanneer de bouw stil ligt of tijdens het vorstverlet zijn daarvoor geschikte momenten. De BouwTag heeft zijn nut inmiddels ruim bewezen. “Bestaande klanten zijn enthousiast”, aldus Houwing. De oude Cruyff-wijsheid ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’ geldt zeker voor IoT. Gebruik je het eenmaal dan raak je snel overtuigd van de voordelen. IoT vergroot de efficiency, ook in de bouw. Niet iedereen is zich daar meteen bewust van. Want ook zonder tags kan er worden gebouwd. De BouwTag is volgens Houwing geen eindstation, maar een mooie stap in de richting van de verdere digitalisering van de bouwplaats.

4. Containers monitoren
IoT reikt ook het facility management de helpende hand. Normeringen schrijven voor dat organisaties op een bepaalde manier om moeten gaan met privacygevoelige informatie en documenten. Soms raken de zogenaamde ‘vertrouwelijk papiercontainers’ vol. In het ergste gevallen worden deze vertrouwelijke papieren naast de container of in een gewone afvalbak geplaatst. Voor ISO-auditors is dat een gruwel. Samen met Yask bedacht KPN een oplossing voor de monitoring van de vulgraad van dit soort papiercontainers. Facility management wordt genotificeerd en ziet op een dashboard wanneer de vulgraad wordt overschreden. Dan kunnen de containers op het juiste moment worden vervangen.

“Het hele ophaalproces wordt ermee inzichtelijk gemaakt en de servicebeleving van de gebruiker van de container wordt aanzienlijk verbeterd”, stelt Scheerman. De medewerkers hoeven geen onnodige rondjes meer te lopen. Als er tijd over is, kan even worden gekeken welke containers het beste zijn te legen. Men kan het werk proactief inrichten. KPN past dit systeem inmiddels in eigen bedrijf toe. Ook zijn met diverse klanten gesprekken gaande over het gebruiken van deze oplossing in hun organisatie.

5. Slimme energiemeter
Consumenten zijn zich er misschien nog niet helemaal van bewust, maar de kans is groot dat ook naar uw huis IoT zijn weg heeft gevonden. Enexis heeft al 1,7 miljoen huishoudens in Nederland van een slimme energiemeter voorzien. Monteurs hoeven niet of nauwelijks meer langs te komen. “De business case is snel gemaakt”, concludeert Houwing. Ze noemt deze meter typisch een voorbeeld van IoT die bijna ongemerkt het huis is binnengekomen. Meterstanden zijn voortaan centraal uitleesbaar en mensen hoeven niet meer thuis te blijven om deze op te nemen.

Bron: KPN Zakelijk