Infrastructure-as-a-Service biedt antwoord op groeiende databelasting

Intro tekst

Ontdek de voordelen van Iaas en werk efficiënter en flexibeler. 

Inhoud

Ieder IT-onderdeel kan tegenwoordig als dienst worden afgenomen. Dat geldt ook voor de gehele IT-infrastructuur, zoals server- en netwerkcapaciteit. Dit wordt ook wel Infrastructure-as-a-Service (IaaS) genoemd. Het afnemen van de infrastructuur als dienst laat bedrijven veel efficiënter en flexibeler werken. Een uiteenzetting van de dienst en de zakelijke voordelen. 

Wat is IaaS? 
Bij IaaS wordt server- en netwerkfunctionaliteit als virtuele dienst afgenomen via een provider. De hardware staat dus niet langer bij je organisatie op locatie. Zaken zoals besturingssystemen en apps blijven wel de verantwoordelijkheid van de organisatie zelf. Gebruikers kunnen hier via een virtuele desktopomgeving gebruik van maken. De provider neemt alle werkzaamheden voor zijn rekening, zoals security, technisch onderhoud en, bij behoefte, schaalbaarheid. De kosten van de dienst zijn afhankelijk van je verbruik. Daarmee is IaaS een erg kostenefficiënte oplossing. 

Wat zijn de voordelen van IaaS? 
Met IaaS hoeven organisaties zelf geen grote investeringen meer te doen in server- en netwerkcapaciteit, maar nemen dit tegen een maandbedrag af. In dat bedrag zijn alle werkzaamheden inbegrepen. Beheer, onderhoud en beveiliging, wat algauw complex kan worden, komen daardoor te vervallen bij de organisatie zelf. Ondertussen wordt wel geprofiteerd van alle voordelen én kan er eenvoudig op- en afgeschaald worden. Daardoor sluit het gebruik en verbruik altijd aan bij de behoefte. 

Voor wie is IaaS geschikt? 
Veel organisaties maken steeds meer gebruik van mobiele devices, digitale diensten en cloudoplossingen. Daardoor stijgt de databelasting op servers en netwerken. Dat maakt het toch al complexe beheer van servers en netwerken lastiger. Als dat niet goed wordt bijgehouden kunnen er incidenten rondom de functionaliteit en dataveiligheid ontstaan. Veel organisaties hebben niet langer de capaciteit of kennis om dit allemaal zelf in te regelen. IaaS is dan ook een zeer geschikte oplossing voor bedrijven die het serverbeheer uit willen besteden, maar wel controle willen houden over zaken als hun apps en besturingssysteem.