Intro tekst

Wist je dat je zakelijk de keuze hebt uit verschillende clouddvarianten? Zo kun je je data en apps volledig lokaal opslaan, volledig extern en zelfs als een combinatie van die twee. Maar hoe weet je nou welke vorm het beste past bij jouw organisatie? Een overzicht van populaire cloudvormen en hun voordelen.

Inhoud

Publieke cloud – gebruiksvriendelijk en flexibel
Zoals de naam al doet vermoeden is de publieke cloud een oplossing die je deelt met andere organisaties. Je maakt hierbij gebruik van de infrastructuur die volledig in handen is van de leverancier, in ruil voor een vast maandelijks bedrag. De leverancier zorgt achter de schermen voor het beheer van de cloudoplossing. Je hoeft daardoor niet te investeren in eigen hardware of kennis. De publieke cloud is dan ook een bijzonder gebruiksvriendelijke dienst die organisaties snel laat profiteren van alle voordelen.

Private cloud – alles in eigen beheer
De private cloud is een cloudoplossing die alleen door de organisatie zelf gebruikt kan worden. Dit kan een oplossing op de eigen locatie zijn, of in een datacenter. Er zijn dus geen andere organisaties die van dezelfde oplossing gebruikmaken. Deze cloudvorm wordt niet onderhouden door de leverancier, maar door de organisatie zelf. Dat vereist interne kennis en investeringen. Het grote voordeel hiervan is dat organisaties volledige controle hebben over de functionaliteit en de dataopslag. Dat is met name wenselijk als organisaties werken met bijzondere data of anderszins gevoelige data.

Hybride cloud – de beheersbare combinatievorm
Bij de hybride cloud worden de voordelen van de private en publieke cloud gecombineerd. Organisaties bepalen hierbij zelf hoeveel controle over de oplossing zij uit handen geven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld privacygevoelige data extra sterk beveiligd opslaan in een afgesloten private omgeving, en apps aan de publieke kant. Op die manier creëren organisaties zelf de perfecte balans voor hen tussen dataopslag en functionaliteit.

Vraag het de specialist
Om snel de juiste keuze te maken is het altijd verstandig specialistisch advies in te winnen. Op basis van wensen, eisen en plannen voor de toekomst kan zo de ideale oplossing worden gekozen.