Intro tekst

Het was er even op wachten, maar vanaf juni dit jaar is het dan zo ver: de roamingkosten voor eindgebruikers worden binnen de EU volledig afgeschaft.

Inhoud

Het was er even op wachten, maar vanaf juni dit jaar is het dan zo ver: de roamingkosten voor eindgebruikers worden binnen de EU volledig afgeschaft. Dat betekent dus bellen, sms’en en mobiel internetten in het buitenland vanuit de eigen bundel, zonder extra kosten. 

Handig om te weten: 
• Bellen, sms’en en mobiel internetten kan in de EU zonder extra kosten. 
• Gebeld worden in de EU is gratis. 
• Een abonnement met onbeperkt bellen? Dat houdt ook onbeperkt bellen in de EU in. 
• Is de bundel op? Dan geldt het reguliere tarief dat ook in Nederland geldt. 
• De nieuwe regelgeving geldt ook voor data-only-abonnementen. 
• Bestaande EU-bundels komen automatisch te vervallen. 
• Bellen vanuit Nederland naar een Nederlands mobiel nummer in het buitenland valt wel onder de nieuwe regelgeving. 
• Bellen vanuit Nederland naar vaste of mobiele nummers in de EU valt niet onder de nieuwe regelgeving. 

Afschaffing per 15 juni 
De Europese Commissie heeft in 2015 besloten dat er binnen de Europese Unie geen extra kosten meer berekend mogen worden. De afgelopen jaren zijn de roamingtarieven al geleidelijk afgebouwd. Per 15 juni zijn de roamingkosten dus volledig afgeschaft. 

Zorgeloos mobiel werken binnen de EU 
De afschaffing van roamingkosten komt ook de professional ten goede. Deze kan nu zonder zorgen blijven bellen, sms’en en internetten in de EU, zonder angst voor een hoge telefoonrekening bij thuiskomst. Er hoeft ook niet meer onverhoopt gezocht te worden naar een (publiek) wifi-punt dat vaak onvoldoende beveiligd is; de 3G- of 4G-verbinding van de smartphone kan worden gebruikt om te internetten. Dus kosten omlaag en productiviteit omhoog. 

Buiten de EU bereikbaar blijven? Kies de wereldbundel 
Bellen naar nummers buiten de EU valt niet in de bundel. Ook voor bellen, sms’en en mobiel internetten buiten de EU blijven roamingkosten worden gerekend. Uiteraard is het mogelijk om daar een wereldbundel voor aan te schaffen. Daarmee blijft de gebruiker verbonden in het buitenland én behoudt de organisatie grip op de kosten.