Intro tekst

Het WIFI4EU-project is onderdeel van het project om de gehele EU tegen 2020 van gratis wifi te voorzien. Tijdens het project zullen 6.000 tot 8.000 hotspots worden geïnstalleerd in centra van het openbare leven.

Inhoud

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over de financiering van haar WIFI4EU-project. Hiermee wil de EU gratis wifi aanbieden binnen de gehele Europese Unie. In totaal wordt er 120 miljoen euro vrijgemaakt voor het uitrollen van wifi-hotspots op drukbezochte openbare plekken. Het initiatief sluit perfect aan bij de altijd en overal online-trend, maar is niet helemaal zonder risico. 

Gratis wifi in de EU 
Het WIFI4EU-project is onderdeel van het project om de gehele EU tegen 2020 van gratis wifi te voorzien. Tijdens het project zullen 6.000 tot 8.000 hotspots worden geïnstalleerd in centra van het openbare leven. Denk hierbij aan parken, pleinen, bibliotheken en ziekenhuizen. Naar verwachting zullen de financiële en technische details tegen het eind van het jaar rond zijn. Zodra dit is geregeld, zullen gemeenten de mogelijkheid hebben om zich aan te melden voor het project. Bij gunning worden er kostendekkende vouchers uitgegeven die gemeenten kunnen gebruiken voor de aankoop van apparatuur. Een voorwaarde voor de gunning is dat gemeenten de hotspots minstens drie jaar ter beschikking stellen aan gebruikers. 

Antwoord op digitalisering 
Het initiatief van de EU sluit aan bij de groeiende digitalisering. Zowel overheidsdiensten als commerciële services verlopen steeds vaker online. Denk aan internetbankieren, het gebruik van zakelijke cloudtoepassingen en belastingzaken. De uitrol van gratis wifi ondersteunt gebruikers ook buitenshuis bij hun groeiend internetgebruik. Ook de aankomende afschaffing van roamingkosten speelt hierin een rol. Per 15 juni 2017 behoren extra kosten voor bellen, sms´en en internetdata tot het verleden. Hiermee wordt het startschot gegeven voor voordeliger internetgebruik in de EU. 

Gratis wifi niet zonder risico 
Gratis wifi klinkt aanlokkelijk, maar is niet zonder gevaar. Gratis openbare wifi-hotspots zijn namelijk niet beveiligd. Hierdoor kan iedereen inloggen op het netwerk, inclusief kwaadwillenden. Deze kunnen met bepaalde apparatuur inbreken op apparaten die zijn aangesloten op het netwerk. Dit kan leiden tot datalekken. Ook de kans op mal- en ransomwarebesmettingen is niet ondenkbaar. Mobile Device Management-oplossingen zorgen echter voor goede databeveiliging. Hiermee kunnen devices sterk worden beveiligd door middel van automatische updates. Daarnaast kunnen devices van afstand worden geblokkeerd en gewiped. Gevoelige data komen zo niet in verkeerde handen.