Dit is het verschil tussen WPA2 en WPA3

Intro tekst

Al enige tijd verschijnen er berichten over het nieuwe wifi-beveiligingsprotocol WPA3. De opvolger van het verouderde WPA2 belooft een stuk veiliger te zijn dan zijn voorganger.

Inhoud

Ideaal natuurlijk, maar wat zijn nu precies de verschillen? Een overzicht.

WPA2 nadert einde 
De afgelopen vijftien jaar was WPA2 de standaard op het gebied van wifi-netwerkbeveiliging. Simpel gezegd versleutelt WPA2 gegevens op wifi-netwerken. Dat zou deze gegevens veilig moeten houden voor cybercriminelen. Echter, doordat online dreigingen toenemen en steeds complexer worden is WPA2-beveiliging niet altijd meer even betrouwbaar. Dat werd benadrukt door de beruchte KRACK-aanvallen, die de zwakke punten van WPA2 in 2017 blootlegden. Tijd voor een opvolger. 

WPA3: de toekomstbestendige oplossing
WPA3 biedt beveiliging die beter aansluit bij de beveiligingsproblematiek van vandaag. Het gebruik van draadloze netwerken wordt hiermee veel veiliger. Deze techniek gebruikt een compleet nieuwe authenticatievorm die het kraken van wachtwoorden nagenoeg onmogelijk maakt. Naast diverse andere vernieuwingen biedt WPA3 individuele encryptie per openbaar wifi-netwerk. Dat zorgt voor standaard versleutelde verbindingen. Mobiel werken in openbare ruimtes wordt daardoor veel veiliger. Routers die WPA3-gecertificeerd zijn zullen ook werken met apparaten die uitsluitend WPA2 ondersteunen. Fabrikanten zijn al bezig met het ontwerpen van WPA3-ondersteunende devices.