De moderne flexplek werkt vooral inspirerend

Intro tekst

De vraag naar meer mobiliteit onder medewerkers is nog altijd groeiende. Het gevolg is dat steeds meer organisaties mobiel werken actief ondersteunen. Deze trend is van invloed op de functie en inrichting van het vaste kantoor. Een aantal kenmerken van de moderne flexplek:

Inhoud

Van productie naar inspiratie
Het gevolg van medewerkers die steeds vaker buiten de kantooromgeving productief zijn is dat het aantal vaste werkplekken binnen de kantoormuren verandert. In plaats daarvan wordt het kantoor steeds vaker ingericht met ruimtes die medewerkers uitnodigen met elkaar in gesprek te gaan. Denk hierbij aan aparte ruimtes voor vergaderingen en brainstormsessies, en aan koffiecorners. Het kantoor verandert hierdoor van een productiegerichte plek naar een omgeving die inspireert. En waar kennisuitwisseling centraal staat.

Home is where the office is
Mobiliteit zorgt ervoor dat medewerkers thuis kunnen werken, of op een andere plek waar ze zich prettig voelen. Het kan daarom lonen om de kantooromgeving van dezelfde huiselijke sfeer te voorzien. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat tevreden medewerkers productiever en loyaler zijn wanneer zij werken in een omgeving waarin zij zich thuis voelen.

De gedachte achter de flexplek
Al die vrijheid en gezelligheid dient natuurlijk wel functioneel te zijn. Resultaten blijven immers leidend op de werkvloer. De gedachte achter mobiliteitsconcepten is dan ook dat zelfstandigheid en vrijheid leidt tot meer werkplezier. En als gevolg daarvan hogere productiviteit. 

IT als ondersteuning voor flexwerken
Succesvol flexwerken is voor een groot deel afhankelijk van de juiste IT. Mobiele devices zoals smartphones, tablets en laptops zijn hierbij maar één kant van het verhaal. Een snelle internetverbinding, toegang tot de cloud en Unified Communications-programma’s zoals Skype for Business zijn minstens net zo belangrijk. Een slimme combinatie van hardware, software en connectiviteit zorgt ervoor dat medewerkers altijd en overal productief kunnen zijn.