De belangrijkste verschillen tussen bekabeld internet en wifi

Intro tekst

Verbinding maken met het internet is niet langer een kwestie van kabels trekken. Dat betekent echter niet dat bekabeld internet verleden tijd is.

Inhoud

Steeds snellere wifi-verbindingen hebben ervoor gezorgd dat we vrijwel overal gebruik kunnen maken van mobiele hotspots.  Er zijn immers nog grote verschillen tussen de twee. Hierbij een overzicht van de sterke eigenschappen die beide technieken bieden.

Snelheid
Als het gaat om snelheid is internet via de kabel duidelijk de absolute winnaar. Het biedt een constante en stabiele internetverbinding die tot veel grotere snelheden in staat is. Internet via glasvezel kan zelfs snelheden tot 1Gbit/s halen. Wifi is draadloos, waardoor het signaal vanaf het vaste punt in sterkte afneemt. Voorlopig blijft internet via de kabel dan ook de beste keuze als je afhankelijk bent van snelheid.

Veiligheid
Op dit gebied worden de verschillen al iets kleiner. Wifi-netwerken zijn relatief gevoelig voor dreigingen. Eind 2017 bleek er bijvoorbeeld een flinke kwetsbaarheid te zitten in het WPA2-beveiligingsprotocol, waarmee bijna alle routers zijn uitgerust. De opvolger, WPA3, belooft de nodige verbetering, maar zal pas later dit jaar beschikbaar zijn. Onbeveiligde wifi-hotspots zijn sowieso erg risicovol. Doordat wifi via een signaal verspreid wordt kan het door veel verschillende gebruikers worden opgepikt. Ook dat vergroot de risico’s. Internet via de kabel beperkt het aantal gebruikers, maar is desalniettemin kwetsbaar. Slecht beveiligde netwerken kunnen immers nog steeds eenvoudig worden gehackt. De kans is weliswaar iets kleiner dan bij wifi, maar mag niet worden onderschat. Voor beide technieken zijn er diverse oplossingen die de onderlinge verschillen al stukken kleiner maken.

Bereikbaarheid
Op het gebied van bereikbaarheid komt wifi als absolute winnaar uit de bus. Het bereik van wifi is immers veel groter dan dat van de kabel, die een beperkte lengte heeft. Een sterke wifi-oplossing kan bijvoorbeeld een heel beursgebouw of stadscentrum van wifi voorzien. Bovendien kan wifi door veel verschillende apparaten worden opgepikt. Denk aan laptops, tablets en smartphones. De bereikbaarheid van wifi is dan ook vele malen groter dan die van bekabeld internet.