Intro tekst

Wat is cloud computing en wat zijn de voordelen?

Inhoud

Weinig mensen kennen de betekenis van cloud computing: wat het precies inhoudt, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. En dat terwijl vrijwel iedereen dagelijks software en diensten gebruikt die op deze internettechniek zijn gebaseerd. Dit gebeurt bijna ongemerkt. Hele ‘volksstammen’ werken al in de cloud zonder dat te beseffen. In dit artikel leer je alles van cloud computing en ontdek je de voordelen van cloud computing.

Wat is cloud computing?
Eenvoudig gezegd is cloudcomputing een groep van computers, servers, opslag, databases, netwerkfuncties, software, analysefuncties en intelligentie die via het internet (´de cloud´) verbonden zijn met elkaar. Misschien realiseer je het je niet, maar Gmail is bijvoorbeeld zo’n dienst die volledig op de cloud is gebaseerd. Ook Office 365 met zijn bijna 200 miljoen maandelijks actieve gebruikers had zonder deze internettechniek niet bestaan. Netflix en zoveel andere handige diensten zijn eveneens kinderen van het cloud-tijdperk. Google Foto´s en de fotodienst van Microsoft werken eveneens met de cloud. Je foto’s staan niet op je eigen computer, maar ergens veilig op internet.

Voordelen van cloud computing
Al deze applicaties staan online voor je klaar. Downloaden op een pc of smartphone is niet nodig. Altijd heb je toegang tot de laatste editie, compleet met alle updates. Alles wat je bijvoorbeeld wijzigt in een document of toevoegt aan een bestand wordt meteen gesynchroniseerd. Dat is wel zo handig. En ook veilig, want als je device kapot gaat, blijven deze bestanden behouden. Zie hier in een notendop de voordelen van de cloud.

Niet alleen consumenten maar ook zakelijke gebruikers hebben de cloud inmiddels omhelsd. De laatste jaren heeft cloud computing in het bedrijfsleven een enorme opmars gemaakt. Ondernemers zien de voordelen. Ze nemen geheel naar eigen behoefte allerlei computerdiensten af. Dit kan variëren van applicaties tot computercapaciteit en opslag. Alles loopt via internet(technologie). Voor de opslag hoeven geen harde schijven of andere soorten media meer worden aangeschaft. De hele administratie kan desgewenst online worden bewaard. Het is ook niet meer nodig om zelf servers aan te schaffen.

Voorbeelden van cloud computing
Bedrijven kunnen via de cloud in hun behoefte aan computercapaciteit, opslag, netwerken en andere infrastructuur voorzien. Zoals je bij Boels een machine of stuk gereedschap huurt, zo kun je via de cloud werkelijk alle moderne computertechniek tijdelijk ín huis halen. Je betaalt alleen nog maar voor wat je nodig hebt. Net als bij gas, water en stroom word je (vooral) naar verbruik aangeslagen. Dat zal meestal per uur of per dag zijn. Gedurende een bepaalde periode krijg je toegang tot een applicatie of recht op een stukje infrastructuur bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid opslag. Diensten worden meestal per eenheid x tijd afgerekend.

Alles is schaalbaar. Wie in december veel verkoopt kan gedurende die maand extra capaciteit inhuren. Makkelijk want wat heb je aan een dure computer die elf maanden per jaar stil staat? Zodra de piek voorbij is, kan je weer terug naar het normale niveau. Op veranderingen kan razendsnel worden ingespeeld. Dat is prettig als bijvoorbeeld een half jaar lang extra personeel wordt ingezet dat tijdelijk een eigen bedrijfstelefoon nodig heeft. Vroeger moest je dan de bedrijfstelefooncentrale uitbreiden, wat een dure grap was. Thans is de virtuele telefooncentrale snel en goedkoop uit te breiden. Opschalen kan tijdelijk, precies zolang als je wenst. De cloud is ook heel geschikt voor snelgroeiende bedrijven. In een handomdraai schakel je capaciteit bij.

Via de cloud krijgen bedrijven gemakkelijk toegang tot computercapaciteit, opslag, bandbreedte en IT-diensten. Ook de softwaredoos wordt een relikwie uit het verleden. Applicaties worden ´on demand´ afgenomen. Heb je één dag per jaar een tekenprogramma nodig dan betaal je alleen maar voor dat ene etmaal. Een ander voordeel is dat de applicaties altijd actueel zijn. De laatste features zijn in principe meteen voor iedereen beschikbaar. Verouderde software is er niet meer bij. Bedrijven kunnen daardoor sneller innoveren, een reden waarom bijna elke starter in de cloud werkt.

Cloud computing as a Service
Cloud computing is een zeer wijds begrip. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel als een dienst (as a Service = aaS) aangeboden. De letter voor de aaS is de eerste letter van de soort. Bijna alle letters van het alfabet worden zo langzamerhand gebruikt.

Het bekendste zijn SaaS, IaaS en PaaS. Bij Software as a Service (SaaS) huurt men van een leverancier software die via internet wordt gedistribueerd. Dit gebeurt meestal door middel van een abonnement. De cloud provider zorgt dat de software tijdig upgrades en beveiligingspatches krijgt. Al dit vervelende werk wordt de gebruiker uit handen genomen. Ook hoeft hij zich niet druk te maken over de onderliggende infrastructuur. De provider regelt dit allemaal. Salesforce werkt bijvoorbeeld volgens dit model.

Types cloudservices: IaaS, PaaS en RaaS
IIaaS: Infrastructure as a Service betekent het inhuren van infrastructuur zoals servers, opslag, netwerken en besturingssystemen. Men betaalt naar gebruik. De klant hoeft geen servers of andere onderdelen van een datacenter meer aan te schaffen. Dat scheelt veel investeringen. Ook is hij bevrijd van alle sores die het beheer hiervan met zich meebrengt. Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud en IBM Cloud zijn de grootste IaaS-providers. Door hun schaal kunnen ze concurrerende prijzen en 24/7 ondersteuning bieden. Bedrijven kunnen zich dankzij IaaS op hun kernactiviteiten richten; die dingen waar ze goed in zijn. Ook de continuïteit van een organisatie kan gebaat zijn met IaaS. Een storing of ramp hoeft niet fataal te zijn. Als de servers buiten de deur staan en belangrijke gegevens elders worden opgeslagen, is men na een noodsituatie weer snel in de lucht.

PaaS: Platform as a Service helpt ontwikkelaars snel en eenvoudig mobiele en webapplicaties te maken. Ze krijgen de beschikking over een platform, een omgeving voor het ontwikkelen, testen, uitrollen en beheren van software. De provider regelt de onderliggende infrastructuur, dus alle servers, de opslag, het netwerk en de databases die voor de software-ontwikkeling nodig zijn. De afgelopen jaren hebben tal van nieuwe diensten het licht gezien.

RaaS: Robotics as a Service, een vorm van cloud computing die zorgt voor een naadloze integratie van robots en systemen in een webomgeving. Ook algoritmes worden als clouddienst AaaS beschikbaar gesteld. Netwerkfuncties, gereedschappen voor analyse en allerlei intelligentie: het is allemaal te huur.

Verschillende soorten clouds: Public, Private of Hybride
Er bestaan drie soorten clouds. Naast de publieke cloud waarbij een provider diensten ‘on demand’ beschikbaar stelt en meestal per minuut of per uur wordt gefactureerd, is er een private cloud. De infrastructuur wordt daarbij geleverd voor en door één organisatie. De servers en andere hardware kunnen in een eigen ruimte staan of veilig in datacenters van een provider zoals KPN. Deze vorm wordt vaak gekozen door bedrijven die hun kritieke data en applicaties in een veilige en flexibele omgeving willen hebben. Azure Stack biedt die mogelijkheid.

Dit cloudplatform kan ook volledig hybride worden geleverd. Een hybride cloud combineert publieke clouddiensten met een private cloud op het eigen bedrijfsterrein.

Steeds meer grote en kleine bedrijven kiezen voor een hybride infrastructuur om succesvol digitaal te transformeren. Dit biedt de mogelijkheid om applicaties en workloads daar te laten draaien waar ze het best tot hun recht komen. Beide clouds moeten wel goed op elkaar zijn afgestemd. KPN kan daarbij helpen.

Bron: KPN Zakelijk