Bespaar op je bedrijfskosten met mobiel werken

Intro tekst

Mobiel werken heeft een positieve invloed op medewerker en organisatie. Een aantal voorbeelden hoe mobiel werken leidt tot een mooie kostenbesparing.

Inhoud

De werk-privébalans van medewerkers wordt flink verbeterd. Organisaties profiteren hierdoor onder andere van een hogere medewerkerstevredenheid. Maar er zitten ook de nodige financiële voordelen aan deze manier van werken.

Lagere reiskosten
Mobiel werken zorgt ervoor dat medewerkers niet langer gebonden zijn aan de kantoorwerkplek. In plaats daarvan kunnen zij ook vanuit huis hun werkzaamheden uitvoeren. Dat scheelt niet alleen het nodige fileleed, maar zorgt ook voor veel lagere reiskosten. Bij een organisatiebrede invoering van mobiel werken kan dat per jaar al een flinke besparing opleveren.

Minder behoefte aan kantoorruimte
Mobiel werken zorgt ervoor dat er veel minder kantoorruimte nodig is. De vaste kantoorwerkplek wordt immers ingeruild voor een flexplek naar keuze. Er zijn dus minder vierkante meters nodig, wat een flinke besparing op huisvestingskosten kan opleveren. Daarnaast bespaart de organisatie op zaken als ICT, meubilair, catering en energie. Uit diverse onderzoeken, waaronder door het CBS, blijkt dat dit een gemiddelde besparing oplevert van bijna 10.000 euro per jaar.

Lager verzuim
Medewerkers met de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer zij werken zijn tevredener dan zij die dat niet kunnen. Medewerkers ervaren bijvoorbeeld een betere werk-privébalans wanneer zij thuis kunnen werken. Dat leidt tot meer werkplezier, en dat betaalt zich weer uit in lagere verzuimkosten. Bovendien wordt de productiviteit een stuk hoger, wat positief bijdraagt aan het bedrijfsresultaat.

Lagere beheer- en onderhoudskosten
Een kenmerk van mobiel werken is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van applicaties. Die applicaties zijn in veel gevallen beschikbaar als Software-as-a-Service. Dat betekent dat ze als dienst via de provider kunnen worden afgenomen. De provider zorgt daarbij voor zaken als beheer, onderhoud en beveiliging. Daardoor zijn organisaties verzekerd van een hoge mate van functionaliteit en dataveiligheid. Tegelijkertijd hebben zij zelf niet te maken met beheer en onderhoud. Dat scheelt aanzienlijk in tijd en kosten.