Intro tekst

Het aantal zakelijke gebruikers dat te maken krijgt met ransomware is groeiende. In 2017 bestond 26,2 procent van de ransomwareslachtoffers uit zakelijke gebruikers. In 2016 was dit nog 22,6 procent.

Inhoud

Dat blijkt uit het jaarlijkse Story of the Year-rapport van securityspecialist Kaspersky Lab. De trends op dit gebied zijn zorgelijk en benadrukken dat sterke beveiliging belangrijker is dan ooit. 

Ransomware steeds geavanceerder 
Het rapport meldt dat 2017 het jaar was waarin de ransomwaredreiging groter was dan ooit. De gijzelingssoftware nam in dit jaar zeer geavanceerde vormen aan. Bedrijven over de hele wereld kregen te maken met grootscheepse aanvallen; zo bracht de hardnekkige WannaCry-ransomware in mei bedrijven wereldwijd in grote problemen. Ook ExPetr- en BadRabbit-besmettingen zorgden in respectievelijk juni en oktober voor veel overlast. Opvallend is dat cybercriminelen hierbij gebruikmaakten van technieken die speciaal zijn ontwikkeld voor bedrijfsnetwerken. 

Aanvallen gericht op bedrijven 
De ontwikkelingen tonen aan dat bedrijven steeds vaker gericht worden aangevallen, meldt Kaspersky Lab. Dat is op zich niets nieuws, maar de snelheid waarmee deze trend zich ontwikkelt is zorgwekkend. Cybercriminelen richten zich vaker op bedrijven omdat zij meer geld kunnen betalen, mede omdat ze hun processen operationeel moeten houden. 65 procent van de bedrijven die in 2017 te maken kregen met ransomware geeft aan veel of zelfs alle data te hebben verloren. Eén op de zes bedrijven die losgeld betaalden kreeg de verloren data niet meer terug. Vanzelfsprekend heeft dit zeer grote gevolgen voor de continuïteit en financiële situatie van ondernemingen. 

Zo bescherm je je tegen ransomware 
Een groot deel van de ransomwarebesmettingen is een gevolg van slechte netwerkbeveiliging. Cybercriminelen maken er tegenwoordig een sport van om virtuele desktopomgevingen te kraken om zo het hele netwerk te besmetten. Het is dus zaak dat deze netwerken optimaal beveiligd zijn. Het up-to-date houden van virusscanners is een goede manier om besmetting tegen te gaan. Ook zouden medewerkers e-mails met dubieuze bijlagen ongeopend moeten verwijderen. Daarnaast is het uitbesteden van netwerkbeveiliging altijd een goed idee. Hiermee profiteren bedrijven van doorlopend hoge beveiliging, waardoor ze zich zorgeloos kunnen richten op hun business.