Android en iOS alleenheersers in zakelijke mobiele markt

Intro tekst

Microsoft heeft de stekker uit de ontwikkeling van Windows 10 Mobile getrokken. Hierdoor zijn Android en iOS de enige twee overgebleven besturingssystemen in de zakelijke markt.

Inhoud

Beide besturingssystemen hebben een marktaandeel van 43 procent in dit segment. Dat blijkt uit onderzoek van Computer Profile. Beide systemen bieden de zakelijke gebruiker ieder op hun eigen manier veel voordeel. 

Gebrek aan serieuze concurrentie 
Microsoft gold lange tijd als de derde serieuze optie voor mobiele besturingssystemen. Het gebrek aan nieuwe smartphones in 2016 en 2017 deed vermoeden dat het einde nabij was. Microsoft zal het besturingssysteem nog wel blijven voorzien van bugfixes en veiligheidsupdates. Andere concurrenten vormen evenmin een bedreiging. Zo heeft Symbian momenteel 0 procent marktaandeel. BlackBerry-smartphones zijn tegenwoordig voorzien van Android in plaats van het eigen BlackBerry OS. Het zorgt ervoor dat Android en iOS de enige twee overgebleven mogelijkheden zijn. 

Nek-aan-nekrace 
De strijd tussen Android en iOS gaat al langere tijd vrij gelijk op. Momenteel zijn er bij ongeveer 75 procent van de bedrijfslocaties een of meerdere iPhones in gebruik. Voor Android-toestellen ligt dit percentage op 56. Vanwege de grote prijsverschillen tussen Android-devices is het aantal gebruikte smartphones bij Android wel hoger dan bij iOS. Al met al betekent dit dat het zakelijk gebruik van deze besturingssystemen vrijwel op een gelijk niveau is. 

Welk besturingssysteem past bij mij? 
Allereerst is er niet zoiets als ‘het beste besturingssysteem’. De keuze is afhankelijk van diverse factoren, maar is vaak een persoonlijke. Android is een open en zeer gebruiksvriendelijk systeem dat aanpasbaar is naar eigen wens. Dat biedt veel gebruiksgemak, bijvoorbeeld op het gebied van connectiviteit met andere devices. Door het open systeem heeft Android wel vaker last van mogelijk malafide apps. iOS is een gesloten systeem dat weinig ruimte laat voor eigen aanpassingen. Ook zijn gebruikers vaak gebonden aan voorwaarden die Apple stelt. Daar staat tegenover dat de standaard mate van veiligheid erg hoog is. Het is dus verstandig een eigen balans te vinden tussen veiligheid en functionaliteit.