4G steeds vaker serieus alternatief voor vast internet

Intro tekst

Vast internet via 4G is al langere tijd in ontwikkeling. KPN en T-Mobile bieden bijvoorbeeld al diensten aan waarbij 4G de vaste verbinding kan vervangen. Hierbij wordt een simkaart in een modem of router geplaatst.

Inhoud

4G-internet is steeds vaker in beeld als serieus alternatief voor vaste breedbandverbindingen. Dat concluderen de marktspecialisten van Telecompaper op basis van onderzoek. Snelheid, betrouwbaarheid en gebruikskosten lijken hierbij doorslaggevende factoren te zijn. Zakelijk gezien wordt 4G al langere tijd als tweede verbinding ingezet. Dat is niet zo verrassend; 4G als back-upverbinding biedt namelijk veel zakelijk voordeel op. 

Voorwaarden voor overstap 
Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van de respondenten mobiel internet ziet als een volwaardig alternatief. Zij willen echter alleen overstappen als de snelheid van mobiel internet minstens even hoog is als die van de vaste breedbandverbinding. Ook kosten spelen een belangrijke rol in het beslissingsproces; 53 procent geeft daarnaast aan dat ze overwegen over te stappen als de prijs van 4G zou worden verlaagd. Een derde belangrijke voorwaarde is betrouwbaarheid. 46 procent van de respondenten laat weten over te stappen als 4G stabieler is dan de vaste verbinding. 

Vast 4G-internet in opkomst 
Vast internet via 4G is al langere tijd in ontwikkeling. KPN en T-Mobile bieden bijvoorbeeld al diensten aan waarbij 4G de vaste verbinding kan vervangen. Hierbij wordt een simkaart in een modem of router geplaatst. In plaats van internet via de kabel, telefoonlijn of glasvezelverbinding maakt de router zo gebruik van het 4G-netwerk. Dat is handig op locaties waar stabiel vast internet een uitdaging kan zijn. Met deze oplossing profiteren internetgebruikers toch van hoge snelheden. 

4G ook zakelijk interessant 
Ook op zakelijk gebied biedt internet via 4G de nodige voordelen. De router kan overal mee naartoe worden genomen en biedt zo ook uitkomst op plekken waar snel internet geen vanzelfsprekendheid is. Denk aan binnenvaartschepen, werkplekken waar nog geen vaste lijn ligt of projectgroepen die samenwerken vanaf verschillende locaties. Bovendien kan 4G als back-up worden ingezet. In het geval van een storing op de vaste verbinding kan 4G kritische verbindingen overnemen. Continuïteit en productiviteit blijven zo grotendeels behouden.