De cloud:

medewerkers blij en klant meer tevreden
Intro tekst

Bron: KPN

De cloud stelt bedrijven in staat om flexibeler te werken. Gebruikers kunnen sneller inspelen op trends en worden wendbaarder. Bovendien kan er dankzij de cloud veel eerder worden voldaan aan de wensen van de klant die steeds veeleisender wordt. Zo wordt van leveranciers verwacht dat zij altijd bereikbaar zijn voor vragen en dient informatie over levering en producten volledig transparant te zijn.

Inhoud

Zonder digitalisering wordt het erg lastig aan al die eisen te voldoen. Processen dienen in hoge mate te worden geautomatiseerd, liefst helemaal. Om de klant effectief te kunnen bedienen moeten de medewerkers efficiënt kunnen functioneren. Met blije werknemers die kunnen werken zoals ze willen, gaat dat makkelijker. Dit zei Ludy Bronsema, portfolio strateeg digitale werkplek van KPN, tijdens het webinar Cloud & Workplace Experience.

Geef de juiste faciliteiten

Birgit Stam die de cloud en applicaties in haar portefeuille heeft, vult aan: “Kijk niet alleen naar de technologie maar vooral ook naar hoe je omspringt met je werknemers en klanten. Als je die de juiste faciliteiten geeft, verhoogt dat hun tevredenheid. Bedrijven moeten snel kunnen reageren op veranderingen. Hoe beter je dat doet, des te meer kan je je onderscheiden van de concurrentie.” 

Omdat te kunnen doen moet je techniek inzetten. Stam: “En dan kom je al gauw bij de cloud uit. Die stelt bedrijven in staat snel nieuwe technologie te omarmen. Het op- en afschalen gaat gemakkelijk, Zeker in tijden van onzekerheid is dat belangrijk. Je betaalt naar wat je gebruikt. Nu bedrijven langetermijninvesteringen uitstellen, wordt meer naar het hier en nu gekeken. Dat maakt de cloud extra aantrekkelijk.” 

Software bottleneck

Volgens Robbert Kelder, chief product owner werkplekdienstverlening, vormt de software vaak de grote bottleneck. Dat geldt met name voor bedrijven met veel legacy (verouderde software), die niet in de cloud zijn ‘geboren’. Transitie naar de cloud bestaat niet louter uit het verhuizen van applicaties, er komt meer bij kijken. Zo is er vaak ook een verbouwing nodig en dat een hele klus worden. Zoek het daarom niet in hele speciale software die alleen jouw bedrijf gebruikt, adviseert Kelder.

Sanaa Drouk, marketing manager KPN Zakelijke Markt: “Bij de cloud werk je vooral met standaardoplossingen wat de kosten op de langere termijn omlaag brengt. Wil je flexibel zijn dan moet je ook simplificeren.” Ludy Bronsema vult aan: “Het hele applicatielandschap moet eenvoudiger. Cloud computing is echt een hele andere manier van werken.” 

Plan voor applicatielandschap

Sanaa Drouk adviseert een goed plan voor het applicatielandschap te maken. Daar gaat enig denkwerk aan vooraf. Volgens Johan Barnhard, product manager application cloud, moet je je eerst afvragen wat voor bedrijf je bent, wat voor soort mensen daar werken en waar het onderscheid met de concurrentie ligt. Alle software die anderen ook gebruiken en waar je niet het verschil mee kunt maken, kan het best standaard zijn. Eigen applicaties die hetzelfde kunnen, hoeven niet naar de cloud. Zet die overboord en kies voor standaardoplossingen die niet verbouwd hoeven te worden. Dat scheelt veel tijd, inspanning en geld. 

De eigen applicaties die je overhoudt, moeten voor je bedrijf echt onderscheidend zijn. Zomaar verhuizen van niet-standaard software is meestal geen optie. Een verbouwing zal nodig zijn om die applicaties goed in de cloud te laten werken. Dat impliceert veranderingen in de architectuur. Uit een enquête onder deelnemers aan het webinar blijkt dat 58 procent zo’n verbouwing nodig heeft bij de overgang naar de cloud.

Eerst verhuizen dan verbouwen

Het advies is om bij cloudmigratie altijd met applicaties te beginnen waar geen (kostbare) verbouwing voor nodig is. Begin niet meteen aan de meest lastige klussen. Raak eerst gewend aan het werken in de cloud.  

Een belangrijk terrein waarop bedrijven zich kunnen onderscheiden, is het gebruik van de schat aan data die in de loop der tijd zijn vergaard. Maar zeker de omschakeling naar een data gedreven organisatie is geen eenvoudige klus. Ludy Bronsema raadt aan om niet te veel tegelijk overhoop te halen. “Begin intern bij de medewerkers. Zorg dat die goed aan de slag kunnen.”  

Data gedreven werken

Bronsema: “Bedenk ook dat de data die nodig zijn om heldere inzichten te krijgen, veelal versnipperd liggen over de hele organisatie. Een doordachte aanpak is nodig om het applicatielandschap zo in te richten dat ook werkelijk uit die data toegevoegde waarde is te halen. Dat gaat stap voor stap. Bij het maken van een plan voor het applicatielandschap moet ook zo spoedig mogelijk de security worden betrokken.” Het werken in de cloud vraagt om een andere manier van beveiliging: zero trust. Dit houdt in dat in principe niemand wordt vertrouwd en continu verificatie van iemands identiteit nodig is.  

Ludy Bronsema noemt die reis naar de cloud en het data gedreven werken nog best lastig. Hij ziet veel bedrijven ‘blind sturen door een grote wilde oceaan’. Begin daarom met een goed plan, is zijn advies. VST helpt je daar graag bij.